Till innehåll på sidan

Arbetsförmedlingens överskott

Svar på skriftlig fråga 2008/09:1145 besvarad av Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

Händelser

Inlämnad
2009-08-12
Anmäld
2009-08-13
Besvarad
2009-08-26
Svar anmält
2009-09-03

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 augusti

Svar på fråga

2008/09:1145 Arbetsförmedlingens överskott

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

Luciano Astudillo har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta i syfte att Arbetsförmedlingens prognostiserade överskott används för att öka volymen av arbetsmarknadsutbildning.

Arbetsförmedlingen förklarar skillnaden mellan sin prognos och anslagna medel för aktivitetsstöd och arbetslöshetsersättning med att arbetslösheten hittills har ökat snabbare bland sökande som saknar rätt till ersättning eller bara är berättigade till grundbelopp, än bland sökande som är berättigade till inkomstrelaterade ersättningar. Ett annat skäl är den välkända omständigheten att Arbetsförmedlingen inte har använt medel för arbetsmarknadspolitiska program och insatser för att upphandla kompletterande aktörer i den utsträckning som regeringen beräknade inför budgetpropositionen för 2009. Det beror i sin tur bland annat på förseningar på grund av att ett antal aktörer överklagade förfarandet.

Jag vill, som många gånger tidigare, betona att goda möjligheter till utbildning är viktigt. Människor ska kunna förnya och fördjupa sina kunskaper så att de står bättre rustade på arbetsmarknaden. Utbildning bör dock främst ske inom det offentliga utbildningsväsendet. Regeringen har tillfört ytterligare resurser till det offentliga utbildningsväsendet, vilket till exempel innebär fler platser i yrkesinriktad gymnasial vuxenutbildning (yrkesvux) och i den nya yrkeshögskolan. Under 2009 och 2010 ges dessutom arbetslösa över 25 år möjlighet att få studiemedel med den högre bidragsnivån vid studier inom yrkesvux.

Regeringen anser att arbetsmarknadsutbildningar ska vara korta och tydligt inriktade mot efterfrågan på arbetsmarknaden och inte kunna tillgodoses via det reguljära utbildningsväsendet. Det är Arbetsförmedlingen som utifrån de arbetssökandes individuella behov bedömer om en sökande ska anvisas en arbetsmarknadsutbildning.

Avslutningsvis vill jag säga att regeringen kommer att följa utvecklingen på arbetsmarknaden noga för att vid behov kunna möta en stigande arbetslöshet.

Skriftlig fråga 2008/09:1145 av Astudillo, Luciano (s) (korrekturläst 2009-08-12)

den 12 augusti

Fråga

2008/09:1145 Arbetsförmedlingens överskott

av Luciano Astudillo (s)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

En till regeringen nyligen överlämnad prognos över hur mycket Arbetsförmedlingen beräknar att utbetala under 2009–2012 visar att fyra av fem anslagsposter som Arbetsförmedlingen förfogar över får överskott. Det handlar om totalt 6 miljarder kronor i överskott, det vill säga i oförbrukade medel, i ett läge då det i praktiken råder i det närmaste massarbetslöshet i landet. I en situation då behovet av mer arbetsmarknadsutbildning är mycket stort är Arbetsförmedlingens prognos för utbetalningar inte rimlig. Överskottet beror på regeringens dåliga styrning och utbildningsnegativa arbetsmarknadspolitik.

I rådande och kommande arbetslöshetskris bör Arbetsförmedlingens överskott användas för mer arbetsmarknadsutbildning i form av aktivitetsstöd, kurskostnader och praktikplatser för arbetslösa ungdomar i år och nästa år.

Min fråga till arbetsmarknadsministern är därför:

Vilka åtgärder är arbetsmarknadsministern beredd att vidta i syfte att Arbetsförmedlingens prognostiserade överskott används för att öka volymen av arbetsmarknadsutbildning?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.