WHO och Taiwan

Skriftlig fråga 2020/21:931 av Johan Hultberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-09
Överlämnad
2020-12-10
Anmäld
2020-12-11
Svarsdatum
2020-12-16
Sista svarsdatum
2020-12-16
Besvarad
2020-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Taiwan har under lång tid önskat bli inkluderat i Världshälsoorganisationens (WHO:s) arbete. Dessvärre utestängs landet fortfarande, vilket förklaras av Kinas starka motstånd och stora påverkan.

Vi är många riksdagsledamöter som under lång tid har efterlyst ett starkare engagemang från Sverige och EU till stöd för Taiwans högst legitima önskan att åtminstone få bli observatör i WHO. I svar på tidigare frågor om Taiwans deltagande i WHO har såväl utrikesministern som socialministern framfört att både Sverige som EU har ett intresse av att Taiwan deltar i internationella organisationer och att man vill finna praktiska lösningar för hur Taiwan ska kunna inlemmas i WHO:s arbetet. Dessa försök har hittills misslyckats. Någon positiv utveckling kan inte skönjas. Tvärtom. Därför måste Sverige och EU nu höja sina röster och mer handfast agera till stöd för Taiwan och för att säkerställa att WHO inte sitter i knät på Kina.

I maj ägde den 73:e World Health Assembly (WHA73) rum, och i november återupptogs sessionen. Under mötet nu i november avbröt en av ordförandena vid mötet talare som berömde Taiwan för deras framgångsrika arbete under coronapandemin och som uttryckte att Taiwan borde få lov att delta i WHO:s arbete. Om detta har bland annat Focus Taiwan rapporterat. Dessutom ska kommentarer där Taiwan nämndes ha blivit borttagna från WHO:s Facebooksida.

Detta är mycket allvarligt och något som den svenska regeringen måste reagera på. Sverige är en av WHO:s största bidragsgivare. För 2020 har Sverige aviserat att man har för avsikt att bidra med 480 miljoner kronor samt därutöver med 40 miljoner till WHO:s särskilda krishanteringsfond. Sveriges stora bidrag kan inte vara kravlösa utan måste följas av tydliga krav om att WHO respekterar grundläggande demokratiska principer.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kommer ministern att agera utifrån uppgifterna om att talare som på World Health Assembly i november uttryckt stöd för Taiwan avbrutits samt att kommentarer där Taiwan nämnts blivit borttagna från WHO:s Facebooksida?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:931 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Svar på fråga 2020/21:931 av Johan Hultberg (M)
WHO och Taiwan

Johan Hultberg har frågat mig om jag kommer att agera utifrån uppgifterna om att talare som på Världshälsoförsamlingen i november uttryckt stöd för Taiwan avbrutits samt att kommentarer där Taiwan nämns blivit borttagna från WHO:s Facebooksida.

Jag har i tidigare svar till riksdagen, senast 2020/21:351 Taiwans deltagande i WHA:s möte i november och WHO:s arbete, redogjort för regeringens hållning om Taiwans deltagande i WHO:s arbete. Regeringens hållning ligger fast.

Vad gäller Sveriges relation med WHO är denna god och präglas av samarbete och transparent kommunikation. Regeringen har flera verktyg att tillgå för att uppmärksamma WHO på frågor som är av vikt för Sverige, och den dialogen pågår löpande. Regeringen har också sedan en längre tid tillbaka en strategi för samarbetet med WHO, som bland annat anger att organisationens arbetssätt och styrning är en prioriterad fråga för Sverige.

Vad gäller hur diskussionen rörande Taiwan hanterades vid Världshälsoförsamlingen kan jag inte yttra mig om enskilda inlägg. På ett övergripande plan är det förstås grundläggande att deltagare ska kunna framföra sina ståndpunkter om de frågor Världshälsoförsamlingen behandlar, samtidigt som alla deltagare omfattas av särskilda procedurregler som anger formerna för bland annat debatt. Procedurreglerna är antagna av samtliga medlemsstater. Jag kan också konstatera att det är vanligt förekommande att länder avbryts om de inte håller sig till reglerna för mötet. Härvidlag skiljer sig inte Världshälsoförsamlingen från andra stora internationella möten.

Stockholm den 16 december 2020

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.