visumförfarande

Skriftlig fråga 2000/01:1254 av Gerdin, Viviann (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-05-18
Besvarad
2001-05-23
Anmäld
2001-05-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 maj

Fråga 2000/01:1254

av Viviann Gerdin (c) till utrikesminister Anna Lindh om visumförfarande

Det har kommit till min kännedom att ansökan om visum vid svenska ambassaden i Lagos, Nigeria, förorsakat stora problem för de sökande. Bl.a. har den svenska organisationen för folkbildning, Svenska Togoföreningen som står bakom en inbjudan till Sverige, drabbats. För människor boende i exempelvis Togo, som saknar svensk ambassad, innebär det att visumansökningarna måste skickas till annat land, i detta fall Nigerias huvudstad Lagos. För personer som önskar ansöka om Schengenvisering för resa till Sverige krävs även att resenären dessutom personligen måste inställa sig vid den ambassad, i annat land, där ansökan är inlämnad. På grund av den instabilitet som råder i Nigerias huvudstad Lagos har oron varit stor över att som okänd tvingas besöka staden.

Efter diverse brister i rutinerna av visumansökningen vid ambassaden i Lagos, med lång handläggningstid, har det planerade Sverigebesöket försenats och fördyrats. Genom Sveriges inträde i Schengenöverenskommelsen drabbas alla resenärer, även de som söker visum för tillfälligt uppehåll, av kraven på att personligen inställa sig på den ambassad där ansökan lämnats in. I detta fall på grund av ett besök i annat land.

Jag vill med anledning av detta ställa följande fråga:

Vad avser utrikesministern göra för att förenkla kontakterna vid visumhantering med den svenska ambassaden i Lagos och med andra svenska ambassader i Afrika?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1254 besvarad av

den 23 maj

Svar på fråga 2000/01:1254 om visumförfarande

Statsrådet Maj-Inger Klingvall

Viviann Gerdin har frågat utrikesminister Anna Lindh vad hon avser göra för att förenkla kontakterna vid visumhantering med den svenska ambassaden i Lagos och med andra svenska ambassader i Afrika. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Låt mig först konstatera att regeringen är mycket angelägen om att alla viseringssökande får ett korrekt bemötande och den service de är berättigade till. Detta är en viktig del av Sveriges ansikte utåt. Sveriges ambassader och generalkonsulat hanterade förra året ca 235 000 viseringsansökningar och jag vet att våra utlandsmyndigheter lägger ned omfattande resurser på att säkerställa en mycket hög nivå både avseende kvalitet och service.

Sverige har som bekant inte egna utlandsmyndigheter i alla länder. Schengenavtalet har dock öppnat möjligheten att ett annat medlemsland, med vilket vi ingått en särskild överenskommelse (representationsavtal), kan utfärda en s.k. Schengenvisering för Sveriges räkning. Vi har för närvarande 38 sådana avtal. Härutöver har vi i dagsläget sju avtal som beräknas vara klara inom de närmaste veckorna samt ytterligare nio utestående förfrågningar om representation.

Vad gäller situationen i Afrika, så har Sverige 18 ambassader som kan utfärda viseringar och därutöver har vi representationsavtal i elva länder. Detta gör att en stor del av dem som önskar ansöka om visering har möjlighet att söka sådan i det egna hemlandet. Men systemet är inte heltäckande. Schengenreglerna ställer, som Viviann Gerdin påpekar, krav på att sökanden personligen ska uppsöka en ambassad eller konsulat där det finns utsänd personal och det gör att vi inte i samma utsträckning som tidigare kan utnyttja vårt nät av honorära konsuler. Dessa kan emellertid fortfarande i vissa fall användas för att lämna in ansökan eller lämna ut en visering, i det senare fallet om den sökande vid något tillfälle medan ansökan behandlas uppsökt ambassaden som behandlar ansökan.

Låt mig slutligen med hänvisning till det särskilda fall som berörs i frågan nämna att Sverige hittills inte har något avtal med en annan Schengenstat om representation i Togo. Viseringssökande från Togo måste sålunda uppsöka svensk ambassad eller ett lands ambassad som Sverige ingått representationsavtal med. I det senare fallet gäller detta exempelvis danska ambassaderna i Cotonou (Benin) och Accra (Ghana).

Diskussioner om ingående av representationsavtal med andra Schengenstater pågår fortlöpande och Sverige arbetar aktivt för att teckna representationsavtal för att förbättra och förenkla möjligheterna för viseringssökande att lämna in ansökan om visering. Vår ambition är att få ett så heltäckande nät av representation som möjligt. Häri ligger en fördel med Schengensamarbetet som möjliggör sådana överenskommelser. Huruvida Togo bör föras upp på representationslistan får tas under övervägande.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.