villkoren för travsporten

Skriftlig fråga 2002/03:1349 av Saarinen, Ingegerd (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-09-04
Anmäld
2003-09-16
Besvarad
2003-09-18
Svar anmält
2003-09-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 september

Fråga 2002/03:1349

av Ingegerd Saarinen (mp) till finansminister Bosse Ringholm om villkoren för travsporten

I avtalet mellan staten och Svenska Travsportens Centralförbund STC står det att förbundet har att verka för att travsporten inom landet ska kunna bedrivas på ett sådant sätt att de långsiktiga förutsättningarna för sportens utveckling och geografiska spridning tryggas. Därvid ska de mindre travbanornas särskilda behov beaktas.

Fredagen den 5 september ska STC ta ställning till ett sparförslag som innebär att 56 tävlingsdagar tas bort 2004. Av dessa dagar tas 31 bort i de två nordligaste regionerna.

Förslaget innebär att Skelleftetravet, Solänget och Dannero minskar från 22 till 14 tävlingsdagar vardera. Två tävlingsdagar försvann för vardera banan även 2002.

Också Hälsingland förlorar på två år 25 % av sina tävlingsdagar.

De banor som förlorar flest tävlingsdagar är de som har kört flest kallblodslopp. Kallblodstravaren är en inhemsk, utrotningshotad ras. Den föreslagna neddragningen skulle troligen innebära att kallblodstravaren utrotas. Även Visby tappar tre tävlingsdagar. Visby är den enda bana som tävlar med gotlandsrusset, en annan inhemsk utrotningshotad ras.

Hur avser ministern verka för att små travbanor och utrotningshotade hästraser får fortleva?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:1349 besvarad av

den 18 september

Svar på fråga 2002/03:1349 om villkoren för travsporten

Finansminister Bosse Ringholm

Ingegerd Saarinen har frågat mig hur jag avser att verka för att små travbanor och utrotningshotade hästraser får fortleva.

I propositionen 1973:113 med förslag till riktlinjer för totalisatorverksamheten vid trav- och galopptävlingar med mera. förutsattes att det då bildade bolaget AB Trav och Galopp (ATG) skulle verka för att trav- och galoppsporten skulle kunna bedrivas med en rimlig fördelning över landet. Till bolaget överlämnades då uppgifter som tidigare vilat på staten, bland annat att fastställa antalet tävlingar med totalisatorspel och att fördela totalisatoröverskottet mellan de olika sällskapen. Samtidigt framhölls det i propositionen att en viss koncentration av verksamheten på sikt skulle kunna bli nödvändig, bland annat av ekonomiska skäl.

I samband med bildandet av ATG tecknades också ett avtal mellan staten och bolagets ägare, Svenska Travsällskapens Centralförbund och Svenska Galoppförbundet, i vilket bland annat ansvarsförhållandet mellan staten och sällskapen regleras. I avtalet står så som Ingegerd Saarinen anger att bolaget och förbunden har att verka för att trav- och galoppsporten inom landet ska kunna bedrivas på ett sådant sätt att de långsiktiga förutsättningarna för sportens utveckling och geografiska spridning tryggas. I detta sammanhang ska ATG och dess ägare beakta galoppsportens och de mindre travbanornas särskilda behov.

Frågan om bevarande av hästraser har bäring på det övergripande arbetet med förvaltning av husdjursgenetiska resurser. Sverige undertecknade 1993 FN:s konvention om biologisk mångfald. Anslutningen innebär bland annat ett åtagande att förvalta husdjursgenetiska resurser på ett ansvarsfullt sätt och huvudansvaret för detta arbete vilar på Statens jordbruksverk.

Inom ramen för det svenska miljö- och landsbygdsprogrammet har rasbevarande föreningar möjlighet att ansöka om medel. Bland de föreningar som sökt och beviljats medel finns Svenska Russavelsföreningen. På regeringens uppdrag har Jordbruksverket också utarbetat förslag till ett nationellt program för förvaltning av husdjursgenetiska resurser. Förslagen remissbehandlas för närvarande.

Som svar på Ingegerd Saarinens fråga kan jag sålunda endast konstatera att arbete med ett nationellt program för förvaltning av husdjursgenetiska resurser pågår och att ansvaret för trav- och galoppsportens utveckling ligger hos ATG och dess ägare.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.