Till innehåll på sidan

vattenfalls planer beträffande verksamhet utomlands

Skriftlig fråga 2002/03:1375 av Saarinen, Ingegerd (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-09-15
Anmäld
2003-09-16
Besvarad
2003-09-24
Svar anmält
2003-09-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 september

Fråga 2002/03:1375

av Ingegerd Saarinen (mp) till näringsminister Leif Pagrotsky om vattenfalls planer beträffande verksamhet utomlands

Vattenfall släppte 2002 ut mer koldioxid än hela Sverige, det mesta från tysk brunkolseldning.

Nyligen rev Vattenfall byn Horno som delstatsregeringen i Brandenburg år 1993 beslutade skulle kulturminnesmärkas och bevaras som ett historiskt monument. Horno låg i vägen för brunkolsbrytningen.

I oktober kommer Vattenfall att riva ännu en liten by i östra Tyskland, Lacoma för att bryta mer brunkol. Dessutom förstörs ett sjöområde, Hammergraben, med stora naturvärden, med bland annat utter och klockgroda.

Vad avser Näringsministern att göra för att statliga Vattenfall ska följa rimliga etiska riktlinjer?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:1375 besvarad av

den 24 september

Svar på fråga 2002/03:1375 om Vattenfalls planer beträffande verksamhet utomlands

Näringsminister Leif Pagrotsky

Ingegerd Saarinen har frågat mig vad jag avser att göra för att det statligt ägda bolaget Vattenfall ska följa rimliga etiska riktlinjer. Saarinen skriver att brunkolsutvinningen i Tyskland kommer att medföra att byn Lacoma rivs och sjöområdet Hammergraben förstörs. Enligt Saarinen skulle stora naturvärden i Hammergraben också komma att förstöras.

Marken och husen i Lacoma ägs i dag av Vattenfall Europe. Brunkolsutvinningen, och hur den görs, rör tysk energipolitik och lagstiftning. Brunkolsutvinningen i det nu aktuella området och den expropriation den kan medföra är prövad och godkänd av berörda tyska myndigheter och domstol. Avseende Hammergraben, som är en grävd damm, så kommer dess status och eventuella naturvärde att prövas av berörda myndigheter.

Då energiutvinning innebär ingrepp i naturen, antingen det gäller vattenkraft eller förbränning av fossila bränslen, är miljöfrågorna självklart viktiga för Vattenfall. Det åligger styrelsen att slå fast företagets miljöpolicy, och företagets ledning att implementera den.

Mer än hälften av Tysklands energiförsörjning är beroende av förbränning av fossila bränslen. Brunkol förutses också vara en viktig energikälla i Tyskland framöver, och därmed kommer även brytningen att fortgå. Det är därför naturligtvis viktigt att Vattenfall ligger väl inom ramen för den lagstiftning som reglerar brunkolsutvinningen. Jag har efter kontakt med Vattenfalls ledning förvissat mig om att Vattenfall följer gällande lagstiftning på relevanta områden och tar stor hänsyn till där uttryckta kulturella och miljöpolitiska hänsyn.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.