Vattenfall och brunkolen i Tyskland

Skriftlig fråga 2003/04:35 av Saarinen, Ingegerd (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-09-26
Anmäld
2003-09-30
Besvarad
2003-10-01
Svar anmält
2003-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 september

Fråga 2003/04:35

av Ingegerd Saarinen (mp) till näringsminister Leif Pagrotsky om Vattenfall och brunkolen i Tyskland

Den 5 juni beslutade riksdagen att pricka förre näringsministern Björn Rosengren för bristande styrning av Vattenfall. Bakgrunden är att 1997 års energiöverenskommelse säger att "Vattenfalls aktiva medverkan är av avgörande betydelse för omställningen av energisystemet." Sedan 1997 har Vattenfall 100-faldigat sina koldioxidutsläpp genom uppköp i Tyskland och Polen, och dessutom blivit ägare till ännu mer kärnkraft, också det i Tyskland.

Av de tre samarbetspartierna bakom energipolitiken slöt vänstern, men inte centern, upp på regeringens sida. Mats Einarsson (v) framhöll som ett möjligt argument "att möjligheterna att bidra till en omställning av energisystemet faktiskt förbättras genom att man skaffar sig ägarkontroll också över de fossila delar i energisystemet som så småningom ska avvecklas."

Avser näringsminister Leif Pagrotsky med hjälp av statliga Vattenfall köpa upp brunkolskraftverk och kärnkraftverk i Tyskland för att möjliggöra att Vattenfall ska lägga ner dem?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:35 besvarad av

den 1 oktober

Svar på fråga 2003/04:35 om Vattenfall och brunkolen i Tyskland

Näringsminister Leif Pagrotsky

Ingegerd Saarinen har frågat mig om jag med hjälp av det statligt ägda aktiebolaget Vattenfall avser att köpa upp brunkolskraftverk och kärnkraftverk i Tyskland för att möjliggöra en nedläggning av dessa.

Tyskland är helt beroende av såväl fossila bränslen som kärnkraft för sin energiförsörjning i dag. Den tyska regeringen bedriver liksom vi i Sverige ett långsiktigt arbete med att ersätta kärnkraften. Vattenfall följer de regler som gäller på den tyska marknaden. Jag har självfallet inga synpunkter på tysk energipolitik och förutsätter att Vattenfall sköter sina tyska bolag inom den lagstiftning som finns, håller de avtal man har ingått och agerar på bästa sätt enligt de energipolitiska beslut som fattas där.

Vattenfalls investeringar i bland annat Tyskland är tillväxtinvesteringar. Dessa har gjorts för att skapa ett långsiktigt konkurrenskraftigt, svenskbaserat företag. Det krävs ett livskraftigt företag för att exempelvis kunna investera i FoU inom förnybar energi och i tekniker som ännu inte är kommersiellt fullt gångbara.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.