Västsvensk musik

Skriftlig fråga 2005/06:704 av Kollmats, Lennart (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-12-21
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-01-11
Svar anmält
2006-01-17
Anmäld
2006-01-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 december

Fråga 2005/06:704 av Lennart Kollmats (fp) till utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky (s)

Västsvensk musik

I en artikel i Göteborgs-Posten den 20 december 2005 påtalas att de statliga bidragen till västsvensk musik minskat i förhållande till 2004. Det är Statens kulturråd som förmedlar bidragen. Det konstateras också att det i hög grad är musikgrupper i Stockholmsområdet som får bidragen, både totalt sett och även sett till enskilda grupper. Högsta beloppen utbetalas ofta till grupper i Stockholm, men knappast eller inte alls till västsvenska musikgrupper.

I en artikel i Dagens Nyheter den 16 december 2005 skriver kulturminister Pagrotsky bland annat att ”den alltför stora fokuseringen av kultur till Stockholmsområdet ska ersättas av ett perspektiv där mer av Sverige får del av landets många kulturella skatter”.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga kulturministern vad han avser att vidta för åtgärder för att bidragen inom musikområdet fördelas mer jämnt över hela landet.

 

Svar på skriftlig fråga 2005/06:704 besvarad av

den 11 januari

Svar på fråga 2005/06:704 om västsvensk musik

Utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky

Lennart Kollmats har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att de statliga bidragen inom musikområdet ska fördelas mer jämnt över hela landet. Bakgrunden till frågan är en artikel i Göteborgs-Posten den 20 december 2005 där det påtalas att de statliga bidragen till västsvensk musik minskat i förhållande till 2004.

Ett uttalat mål med den nationella kulturpolitiken är att det ska finnas ett rikt kulturutbud i hela landet. Det är därmed också en av flera olika riktlinjer som ska ligga till grund för den omfattande bidragsgivning som bedrivs av bland annat Statens kulturråd gentemot institutioner och fria grupper på teater‑, dans- och musikområdet. Den närmare fördelningen bestäms dock av Statens kulturråd efter egna bedömningar och prioriteringar, och utfallet kan variera mellan åren.

Det statliga stödet till fria musikgrupper uppgick 2005 till ca 9 miljoner kronor. Enligt regeringens riktlinjer ska Statens kulturråd särskilt uppmärksamma sådana grupper som bedriver turnéverksamhet och som därmed bidrar till att musiken sprids i landet. Statligt stöd lämnas även till arrangerande musikföreningar i hela landet, drygt 20 miljoner kronor under 2005, och till landstingens länsmusikverksamhet, som bland annat ska verka för professionell musik runtom i länen och för fler arbetstillfällen för frilansmusiker.

Regeringen redovisar varje år i budgetpropositionen hur det regionala utfallet för bidragen från Statens kulturråd ser ut. Den senaste redovisningen avser 2004 (prop. 2005/06:1, utgiftsområde 17, s. 50). Där framgår det att Västra Götalands län, med 17 % av befolkningen, har tilldelats 24 % av de statliga bidragen. Av tidigare redovisningar framgår att utfallet varit positivt för Västra Götaland under hela 2000-talet. En annan jämförelse visar att länsmusiken i Västra Götaland tilldelades nästan 27 miljoner kronor i statligt stöd under 2005 medan Stockholms län under samma år tilldelades dryga 4 miljoner kronor.

På musikområdet görs det också flera andra kulturpolitiska insatser för att sprida utbudet i hela landet. Stiftelsen Svenska rikskonserter har nyligen fått regeringens uppdrag att verka för att musiklivets aktörer runtom i Sverige får ett förstärkt inflytande på verksamheten. Den pågående Orkesterutredningen (dir. 2004:116) har också i uppdrag att se över de professionella orkestrarnas situation i landet.

Låt mig slutligen framhålla att det naturligtvis finns ett gemensamt ansvar på nationell, regional och lokal nivå för att musiklivet ska kunna utvecklas så att vi får bredd och mångfald i musikutbudet i hela landet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.