Världsbanken och oljeprojekt i Tchad-Kamerun

Skriftlig fråga 2000/01:478 av Zetterberg, Eva (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-12-20
Besvarad
2001-01-11
Anmäld
2001-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 december

Fråga 2000/01:478

av andre vice talman Eva Zetterberg (v) till statsrådet Maj-Inger Klingvall om Världsbanken och oljeprojekt i Tchad@Kamerun

Som svar på en skriftlig fråga angående Världsbankens stöd för pipeline mellan Tchad och Kamerun, uppgav biståndsminister Maj-Inger Klingvall den 1 december 1999 att "Regeringskansliet kommer även i fortsättningen att följa projektet. När projektet kommer upp i Världsbankens styrelse kommer Sverige ta ställning i samråd med de övriga nordiska och baltiska regeringarna som ingår i vår valgrupp."

Trots stark kritik på grund av fruktade negativa konsekvenser för miljö och befolkning beslöt Världsbanken att ge sitt stöd. Sveriges representant i styrelsen stod bakom beslutet. Från Tchads sida hade en överenskommelse gjorts med Världsbanken där regeringen utlovade att oljeinkomster skulle gå till sociala investeringar. Men i en uppmärksammad artikel i Washington Post den 4 december redovisas hur Tchads president tagit de första 4,5 miljonerna dollar till att köpa vapen.

Min fråga till biståndsministern blir därför:

Har den svenska regeringen nu lämnat instruktioner till representanten i Världsbankens styrelse för att förhindra ytterligare militär upprustning med synnerligen negativa konsekvenser för miljö och människor i Tchad?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:478 besvarad av

den 11 januari

Svar på fråga 2000/01:478 om Världsbanken och oljeprojekt i Tchad@Kamerun

Statsrådet Maj-Inger Klingvall

Eva Zetterberg har frågat mig om den svenska regeringen har lämnat instruktioner till representanten i Världsbankens styrelse för att förhindra ytterligare militär upprustning med synnerliga negativa konsekvenser för miljö och människor i Tchad.

Sverige beslutade, i samråd med de övriga nordiska och baltiska regeringarna som ingår i vår valkrets i Världsbankens styrelse, att ställa sig bakom oljeprojektet i Tchad@Kamerun och röstade för projektet på styrelsemötet i Världsbanken den 6 juni. Det viktigaste skälet för beslutet var det stora behov av resurser som Tchad har för att främja en ekonomisk och social utveckling i landet. Tchad är ett av de fattigaste länderna i världen och har en beräknad bruttonationalprodukt per capita på ca 200 US-dollar. Inkomsterna från den planerade oljeutvinningen kommer att kunna ge värdefulla bidrag till den utveckling som landet och dess befolkning är i stort behov av.

Samtidigt är den svenska regeringen väl medveten om de risker som finns kopplade till projektet. Förutom negativa miljöeffekter och att ett antal människor måste flytta från områden där oljeledningen ska dras, så är korruption vanligt förekommande. Tchads regering har också haft en tendens att prioritera resurser för militära ändamål i stället för sociala och humanitära. När vi tog ställning till projektet bedömde vi dock att tillräckliga garantier och kontrollmekanismer fanns på plats för att resurserna skulle komma att användas till att bekämpa fattigdomen.

I början av augusti fick Världsbanken information om att en del av en bonus som utbetalats till Tchads regering av det oljekonsortium som leder projektet, hade använts till militära ändamål. Även fast bonusen formellt inte omfattas av avtalet med Världsbanken, tog en representant för Världsbanken upp frågan med Tchads president eftersom Världsbanken menade att utgifter för militära ändamål bröt mot andan i överenskommelsen om oljeprojektet. Världsbanken begärde fullständig information om hur bonusen använts, krävde att eventuellt kvarstående medel från bonusen omedelbart skulle frysas tills en särskild övervakningskommitté upprättats och att en oberoende redovisning skulle ske. Slutligen klargjordes att ett eventuellt beslut om skuldlättnader till Tchad inom ramen för HIPC-initativet inte kunde bli aktuellt förrän alla budgetära resurser som Tchads regering förfogade över öppet redovisades och kanaliserades genom den ordinarie budgeten.

Den 4 december tillsatte Tchads president övervakningskommittén för projektinkomsterna. En rapport om hur bonusen har använts har överlämnats till kommittén och Tchads finansminister har informerat Världsbanken och IMF om regeringens konton för att skapa den nödvändiga öppenheten.

Världsbanken har därmed, enligt min åsikt, tagit upp frågan med myndigheterna i Tchad och agerat helt i enlighet med andan bakom projektbeslutet. Vårt förtroende för att Världsbanken kommer att fullfölja projektet i enlighet med de riktlinjer som lades fast vid beslutet i styrelsen den 6 juni kvarstår och vi kommer genom vår representant i styrelsen att fortsatt följa utvecklingen av detta projekt.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.