Vaccinationsvilja

Skriftlig fråga 2021/22:885 av Johan Hultberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-24
Överlämnad
2022-01-24
Anmäld
2022-01-25
Svarsdatum
2022-02-02
Sista svarsdatum
2022-02-02
Besvarad
2022-02-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Vaccination mot covid-19 ger ett mycket gott skydd mot allvarlig sjukdom och död. Det framgår inte minst tydligt av statistiken över sjukdomsinläggningar. Trots en nu mycket omfattade smittspridning är det få vaccinerade som behöver sjukhusvård. De allra flesta som tagit två eller tre doser vaccin blir bara lindrigt sjuka om de smittas av det virus som orsakar sjukdomen covid-19. Risken att bli allvarligt sjuk som ovaccinerad är dock mångdubbelt högre. Enligt Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport som publicerades den 14 januari 2022 var antalet intensivvårdade per 100 000 invånare elva gånger högre bland ovaccinerade än bland vaccinerade.

Vaccination har också varit viktigt för att minska smittspridningen. De vacciner som nu finns tillgängliga tycks dock mindre effektiva när det gäller att minska risken att föra smittan vidare med den nu dominerade omikronvarianten. För att vaccinerna ska skydda så bra som möjligt mot allvarlig sjukdom liksom för att minska risken för smittspridning är det viktigt med påfyllnadsdoser. Detta eftersom skyddet som vaccinet ger minskar med tiden. Det finns dock farhågor om att motivationen bland befolkningen att ta dos 3 sjunker. En förklaring till minskad motivation är det faktum att de mycket långtgående restriktioner och begränsningar som nu införts gäller ovaccinerade såväl som vaccinerade. Om restriktioner och begränsningar leder till en minskad vaccinationsvilja riskerar de att bli direkt kontraproduktiva.

Därför vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Har ministern och regeringen tagit denna risk i beaktande, och följer ministern och regeringen upp hur införda restriktioner och begränsningar påverkar vaccinationsviljan?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:885 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2021/22:885 av Johan Hultberg (M)
Vaccinationsvilja

Johan Hultberg har frågat mig om jag och regeringen har beaktat risken att gällande restriktioner och begränsningar skulle kunna leda till en minskad vaccinationsvilja och om regeringen följer upp hur införda restriktioner och begränsningar påverkar vaccinationsviljan.

De åtgärder som har vidtagits mot smittspridningen av covid-19 är införda efter noggranna överväganden. Åtgärderna måste vara proportionerliga och inte mer ingripande än vad som är nödvändigt. Folkhälsomyndigheten och regionerna följer löpande vaccinationsviljan i landet. Regeringen har en löpande dialog med Folkhälsomyndigheten och regionerna hur vaccinationsarbetet fortgår.

Det råder ingen tvekan om att vaccin skyddar mot svår sjukdom och död, och minskar belastningen på vården. En tredje dos förstärker och förlänger det skyddet och minskar risken för att bli smittad och smitta andra. Regeringen, ansvariga myndigheter och andra ansvariga aktörer arbetar aktivt med att sprida den kunskapen. Det är fortsatt viktigt med lokala och regionala insatser för att öka vaccinationstäckningen.

Stockholm den 2 februari 2022

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.