utvisningshotade läkare

Skriftlig fråga 1999/2000:718 av Hagström, Ulla-Britt (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-03-21
Anmäld
2000-03-28
Besvarad
2000-03-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 mars

Fråga 1999/2000:718

av Ulla-Britt Hagström (kd) till statsrådet Maj-Inger Klingvall om utvisningshotade läkare

Samarbetsavtal öppnar för import av läkare och sjuksköterskor. I Västra Götaland pågår bl.a. ett samarbete med den tyska organisationen Bundesanstalt für Arbeit. Spanska läkare rekryteras också till regionen. Detta är ett sätt att lösa den stora läkarbristen. I Västra Götaland finns ca 280 läkartjänster vakanta.

Samtidigt finns utvisningshotade läkare i regionen. Vissa har bott i Sverige så länge att de behärskar svenska språket. Det är angeläget att deras utbildning valideras och att de kan ges möjlighet att stanna i landet och utföra sin profession.

Personer med utvisningshot prövas individuellt. Det borde inte finnas konflikter på grund av rättviseskäl mellan olika grupper, humanitära skäl e.d., då import av läkare pågår för fullt. Behovet av läkare och deras kompetens borde i dessa fall vara avgörande faktorer.

Med hänvisning till det anförda vill jag ställa följande fråga till statsrådet:

På vilket sätt avser statsrådet agera för att utvisningshotade läkare kan ges möjligheter att stanna i Sverige och utföra sin profession?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:718 besvarad av

den 29 mars

Svar på fråga 1999/2000:718 om utvisningshotade läkare

Statsrådet Maj-Inger Klingvall

Ulla-Britt Hagström har frågat mig på vilket sätt jag avser att agera för att utvisningshotade läkare ska ges möjligheter att stanna i Sverige och utföra sin profession. I frågan, som ställs mot bakgrund av rådande läkarbrist, anges att spanska läkare rekryteras till Västra Götaland. Där pågår också ett samarbete med en tysk organisation för att lösa läkarbristen. Samtidigt finns det, enligt frågeställaren, utvisningshotade läkare i regionen.

Denna fråga är viktig och sätter fingret på några av de olika villkor och avvägningar som ligger till grund för vår migrationslagstiftning.

Sverige har en reglerad invandring. Det råder bred uppslutning kring denna princip. För att en utlänning ska få resa in i och vistas i Sverige ska vissa krav vara uppfyllda. En huvudregel är att tillstånd för andra än skyddsberättigade och EU-medborgare ska sökas före inresan i Sverige. Ett av skälen till den reglerade invandringen är behovet att kontrollera tillströmningen av utländsk arbetskraft till den svenska arbetsmarknaden. Medlemskapet i EU har öppnat arbetsmarknaden gentemot de andra medlemsstaterna samt mot länder som är anslutna till EES-avtalet.

I dagens växande konjunktur finns sektorer med en stor efterfrågan på arbetskraft. Bl.a. läkare är en sådan grupp. Läkaryrket är kvalificerat och för dess utövande ställs särskilda krav. Riksdag och regering har därför utfärdat regler för bedömning av läkares kompetens samt givit Socialstyrelsen i uppdrag att tillämpa dessa. Till skillnad från andra yrken måste läkare så att säga godkännas innan arbetstillstånd kan utfärdas. Detta gäller inte läkare utbildade i någon av EU:s medlemsstater på grund av regler om ömsesidigt erkännande av läkares utbildningsbevis.

Ulla-Britt Hagström har i sin fråga inte närmare angivit omständigheterna kring varför de ifrågavarande läkarna hotas av utvisning. Det finns olika anledningar till att besluta om utvisning. Gemensamt är dock att det uppehållstillstånd man beviljats av någon anledning har återkallats eller inte kan förlängas. Det är även tänkbart att frågan avser personer som ska avvisas, dvs. som sökt men inte beviljats uppehållstillstånd.

I utlänningslagen anges bl.a. grunderna för att bevilja uppehållstillstånd på grund av skyddsbehov. När svenska myndigheter ska bedöma asylansökningar eller om det föreligger humanitära skäl är det dessa som står i centrum, inte hänsyn till om den sökande har ett yrke som är attraktivt för den svenska arbetsmarknaden.

Vårt system för mottagande av asylsökande är uppbyggt bl.a. för att underlätta integration av dem som senare beviljas tillstånd. I bl.a. Stockholm och Malmö pågår olika projekt som syftar till att hjälpa de invandrade läkare som finns i landet att börja utöva sitt yrke i Sverige.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.