Till innehåll på sidan

utvisning av judar som hotas av förföljelse

Skriftlig fråga 2004/05:17 av Lindström, Torsten (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-09-17
Anmäld
2004-09-17
Besvarad
2004-09-22
Svar anmält
2004-09-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 september

Fråga 2004/05:17

av Torsten Lindström (kd) till statsrådet Barbro Holmberg om utvisning av judar som hotas av förföljelse

Genom tusentals år av historien går antisemitismen som en ond tråd. I många länder och under många perioder har människor förföljts och mördats på grund av sitt judiska ursprung. Pogromerna har varit många. Så och i dag. Det kommer nu oroande signaler om en tilltagande antisemitism i de forna sovjetrepublikerna, bland annat Uzbekistan. Judar trakasseras på arbetsplatser och i skolor och samhället i övrigt. De som kan emigrerar eller flyr för att slippa förföljelserna.

Sverige har hittills visat en njugg inställning till judiska flyktingar och i många uppmärksammade fall, bland andra familjen Shepaleva i Skultuna, och avslagit ansökan om asyl och skydd i vårt land. Statsrådet kan inte kommentera enskilda fall men det vore tacknämligt med en deklaration från statsrådet, att Sverige inte bör utvisa människor som utsätts för antisemitism och därmed löper fara för liv och hälsa. Det förtjänar att påminnas om att Sverige har en mörk historia när det gäller judiska flyktingar under andra världskriget. Historien får inte upprepas.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga statsrådet:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förhindra att de som utsätts för antisemitisk förföljelse i sina hemländer utvisas från Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:17 besvarad av

den 22 september

Svar på fråga 2004/05:17 om utvisning av judar som hotas av förföljelse

Statsrådet Barbro Holmberg

Torsten Lindström har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förhindra att de som utsätts för antisemitisk förföljelse i sina hemländer utvisas från Sverige.

Torsten Lindström efterfrågar även en deklaration om att Sverige inte bör utvisa människor som utsätts för antisemitism och därmed löper fara för liv och hälsa.

Enligt utlänningslagen har alla asylsökande som har behov av skydd i Sverige rätt att få stanna här.

Av utlänningslagens flyktingparagraf som bygger på Genèvekonventionen, framgår att grunder för flyktingskap är välgrundad fruktan för förföljelse på grund av ras, religion, nationalitet, tillhörighet till viss samhällsgrupp eller politisk åskådning.

Sverige har definierat ytterligare skyddsskäl, till exempel om den asylsökande känner välgrundad fruktan för att utsättas för förnedrande behandling eller bestraffning.

Uppehållstillstånd kan även beviljas på grund av humanitära skäl. Prövningen av om humanitära skäl föreligger görs oavsett av om den asylsökande åberopat dem eller inte.

Utlänningsmyndigheterna gör alltid en bedömning i det enskilda ärendet. Till grund för sina beslut har både Migrationsverket och Utlänningsnämnden tillgång till en omfattande rapportering om förhållandena i de asylsökandes hemländer. De har dessutom goda möjligheter att genom flera kanaler söka detaljerad kunskap om särskilda frågor som till exempel minoritetsproblem i de forna sovjetrepublikerna.

Jag utgår ifrån att utlänningsmyndigheterna tillämpar lagstiftningen korrekt och anpassar sin praxis efter rådande situation i de asylsökandes hemländer.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.