Till innehåll på sidan

Utvärdering av kapitalåterflödet genom förmögenhetsskattens slopande

Skriftlig fråga 2008/09:687 av Olsson, Hans (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-02-27
Anmäld
2009-02-27
Besvarad
2009-03-04
Svar anmält
2009-03-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 februari

Fråga

2008/09:687 Utvärdering av kapitalåterflödet genom förmögenhetsskattens slopande

av Hans Olsson (s)

till finansminister Anders Borg (m)

I min skriftliga fråga 2007/08:528 den 20 december 2007 tog jag upp det av statsrådet beräknade kapitalåterflödet till Sverige i och med förmögenhetsskattens slopande. I propositionen om slopad förmögenhetsskatt redovisades det att tillgångar motsvarande 500 miljarder skulle vara placerade utomlands och nu skulle komma hem. Jag redovisade i min fråga också de tips som getts i syfte att återvändarna skulle skatteplanera så att statsrådet kunde vidta motåtgärder. Statsrådet såg dock ingen anledning att agera vilket kanske ytterligare stimulerat återflödet.

Ett inte helt obetydligt antal av de 500 miljarderna borde vid det här laget ha strömmat in i landet och givetvis måste detta ha registrerats, mätts eller vara under utredning och utvärdering så att resultatet kan redovisas i god tid före valet 2010. Från socialdemokratiskt håll är vi mycket intresserade av inflödet för att väga in detta i våra diskussioner om en ny förmögenhetsskatt.

Avser finansministern att under 2009 redovisa hur stor andel av de 500 miljarderna som återkommit till Sverige genom förmögenhetsskattens avskaffande?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:687 besvarad av Finansminister Anders Borg

den 4 mars

Svar på fråga

2008/09:687 Utvärdering av kapitalåterflödet genom förmögenhetsskattens slopande

Finansminister Anders Borg

Hans Olsson har frågat mig om jag under 2009 avser att redovisa hur stor andel av de 500 miljarderna som återkommit till Sverige genom förmögenhetsskattens avskaffande.

Indikationer har funnits på att kapital har placerats utomlands, vilket bland annat presenteras i Skattebasutredningen (SOU 2002:47). Skattebasutredningen uppskattade att det var betydande belopp som var placerade utomlands men att det råder stor osäkerhet om den exakta omfattningen. I propositionen om slopad förmögenhetsskatt (2007/08:26) sägs att det är svårt att beräkna storleken på det kapital som placeras utomlands för att undvika beskattning men att Skatteverket ändå har uppskattat att det kan uppgå till 500 miljarder kronor. Vidare sägs att ett slopande av förmögenhetsskatten minskar incitamenten till ett eventuellt utflöde. Om det kvarstår osäkerhet kring om förmögenheterna kommer att beskattas kan det dock påverka kapitalplaceringen även framöver. Viktigt att poängtera är att detta är indikationer på ett sparande som har placerats utomlands och att det kan bero på skatteförhållanden. Bristen på underlag gör att en beräkning av ett eventuellt kapitalåterflöde inte är möjlig. Därför kommer jag inte redovisa någon sådan uppgift under 2009.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.