Till innehåll på sidan

Utredningen om omständigheterna kring Dag Hammarskjölds död

Skriftlig fråga 2019/20:387 av Gudrun Brunegård (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-13
Överlämnad
2019-11-13
Anmäld
2019-11-14
Svarsdatum
2019-11-20
Sista svarsdatum
2019-11-20
Besvarad
2019-11-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Förenta nationerna har initierat en ny utredning av omständigheterna kring generalsekreterare Dag Hammarskjölds död i en flygkrasch i Ndola i nuvarande Zambia den 18 september 1961. FN har uppmanat alla nationer att bidra till att en gång för alla räta ut de frågetecken som finns och klarlägga det fullständiga händelseförloppet kring Dag Hammarskjölds och femton andra personers död, varav åtta var svenska medborgare. Uppgifter i medierna har under åren gjort gällande att flygkraschen inte var någon olycka utan en planerad attack utförd på uppdrag av vissa stater.

Mathias Mossberg har för Sveriges räkning gjort en genomgång av den dokumentation som står att finna i svenska arkiv. FN har uppmanat alla medlemsländer att göra sammalunda. Den tidigare överdomaren i Tanzania, den framstående personen Mohamed Chande Othman, har fått uppdraget att sammanställa de olika ländernas rapporter. Det är av största vikt att inget därvid hålls undan.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Hur agerar Sverige för att säkerställa att övriga stater ställer sina arkiv till förfogande, inklusive hemligstämplat material, för att möjliggöra att FN:s utredare kan sammanställa de olika ledtrådar som finns och slutligen fastställa vad som förorsakade att flygplanet störtade?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:387 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:387 av Gudrun Brunegård (KD)
Utredningen om omständigheterna kring Dag Hammarskjölds

död

Gudrun Brunegård har frågan mig hur Sverige agerar för att säkerställa att övriga stater ställer sina arkiv till förfogande, inklusive hemligstämplat material, för att möjliggöra att FN:s utredare kan sammanställa de olika ledtrådar som finns och slutligen fastställa vad som förorsakade att flygplanet störtade.

Regeringen har sedan sitt tillträde engagerat sig för att FN:s generalförsamling ska återuppta Hammarskjöldutredningen och för att föra den framåt. Denna internationella utredning återupptogs 2015 efter att ha varit vilande sedan 1962.

2017 tog Sverige initiativ till den resolution som ombad FN att fortsätta utredningen genom den oberoende utredaren Mohamed Chande Othman och rapportera tillbaka till generalförsamlingen om omständigheterna kring Dag Hammarskjölds död. Resolutionen uppdrog också åt relevanta medlemsstater att utse seniora oberoende ämbetsmän att genomföra interna översyner av nationella arkiv för att klargöra huruvida ytterligare relevant information fanns att tillgå. För svensk del utsågs f.d. ambassadör Mathias Mossberg att genomföra detta arbete. Efter att ha sammanställt all relevant information som sedan skickades till FN-utredningen, avslutade Mossberg sitt uppdrag under våren 2019.

Den 7 oktober släpptes den senaste rapporten från FN:s oberoende utredare Othman som bekräftar att det fortfarande kan finnas viktig information i ett antal nyckelmedlemsstater som kan föra ärendet framåt. Sverige omnämns i rapporten som ett av de länder som rapporterat exemplariskt och samarbetet till fullo med den oberoende utredaren.

Sverige är angeläget om att alla slutsatser från rapporten följs upp på ett adekvat sätt. Vi är övertygade om att mer behöver göras och Sverige kommer därför under hösten att driva en ny resolution i generalförsamlingen som förlänger utredningen och uppdrar åt medlemsstater att dela information relevant för fallet, samt offentliggöra den. Vi fortsätter också att ta upp frågan i lämpliga bilaterala sammanhang med länder av särskild relevans för att komma vidare i processen, liksom i samtal med FN företrädare.

Låt mig understryka att Sverige kommer fortsätta ansträngningarna med full kraft för att utröna vad som faktiskt hände i Ndola 1961. Det är vi skyldiga familjerna till de som gick bort för 58 år sedan, samt alla de som arbetar i Dag Hammarskjölds anda.

Stockholm den 20 november 2019

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.