Utredning om förmånligt bosparande

Skriftlig fråga 2020/21:1853 av Larry Söder (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-17
Överlämnad
2021-02-17
Anmäld
2021-02-23
Svarsdatum
2021-02-24
Sista svarsdatum
2021-02-24
Besvarad
2021-02-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

Behovet av kontantinsats har ökat kraftigt med prisutvecklingen på bostadsmarknaden. En kontantinsats på 200 000–500 000 kronor är närmast normalt. Det gör att trösklarna in på bostadsmarknaden har ökat lika mycket för dem som stått utanför bostadsmarknaden under samma period. Samtidigt varierar förståelsen och vetskapen om behovet av ett eget sparande redan vid ung ålder för ett framtida bostadsköp.

Problembilden är tydlig. Därför behöver Sveriges unga vuxna få incitament att spara mer till sitt första boende. Och till skillnad från andra länder, som exempelvis Norge, saknar Sverige ett system för ökade incitament till bosparande. I stället har skatten på sparande höjts två gånger av den rödgröna regeringen under förra mandatperioden.

För många blir det största sparandet amorteringarna som sker när man väl lyckats ta sig in på den marknaden för ägda bostäder. Men att ta sig in på bostadsmarknaden är svårt, eftersom bolånetaket gör att kontantinsatsen blir betydande. Det är därför angeläget att fler påbörjar ett sparande till detta ändamål i tidig ålder. För att förmå unga att förstå behovet av ett eget sparande till en bostad behövs reformer.

I betänkande 2019/20:FiU22 står: ”Riksdagen ställer sig bakom det som utskottet anför om att regeringen samlat bör utvärdera effekterna av makrotillsynsåtgärder och även återkomma med förslag till åtgärder för att underlätta för förstagångsköpare på bostadsmarknaden.”

Den senare delen av tillkännagivandet har effektuerats i form av en tillsatt utredning, med direktiv om att se över förslag som kan underlätta för förstagångsköpare (dir. 2020:125). I detta nämns explicit startlån, men inget om bosparande. Det framstår något förvånande, givet att problembakgrunden till direktiven tydligt påvisar vikten av ett sparande.

Med anledning av ovanstående skulle jag vilja fråga statsrådet Märta Stenevi:

 

Avser regeringen att utreda frågan om bosparande?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1853 besvarad av Statsrådet Märta Stenevi (MP)


Svar på fråga 2020/21:1853 av Larry Söder (KD)
Utredning om förmånligt bosparande

Larry Söder har frågat mig om regeringen avser utreda frågan om bosparande.

Larry Söder hänvisar till direktiven till den pågående utredningen Förslag för att underlätta för förstagångsköpare på bostadsmarknaden (dir. 2020:125). Av dessa framgår att utredningens uppdrag är att utreda och lämna förslag på åtgärder för att underlätta för förstagångsköpare på bostadsmarknaden. Det är upp till utredningen att avgöra vilka åtgärder som är lämpligast. I uppdraget ingår att bland annat föreslå hur ett statligt startlån som riktar sig till förstagångsköpare bör utformas. Men utredningen ska även utreda och föreslå andra lämpliga åtgärder. Bosparande är naturligtvis en möjlig sådan åtgärd. Jag vill dock inte förekomma utredningen utan ser fram emot att få ta del av dess bedömningar och förslag.

Min bedömning är alltså att direktiven till den sittande utredningen inbegriper det frågeställaren efterlyser och mot denna bakgrund ser jag ingen anledning att vidta någon ytterligare åtgärd.

Stockholm den 24 februari 2021

Märta Stenevi

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.