Till innehåll på sidan

Ungas möjlighet till första jobb sommaren 2024

Skriftlig fråga 2023/24:413 av Martina Johansson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-12-15
Överlämnad
2023-12-18
Anmäld
2023-12-19
Svarsdatum
2024-01-02
Sista svarsdatum
2024-01-02
Besvarad
2024-01-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Tenje (M)

 

Försäkringskassan har ändrat sin handläggning av A1 – intyg för reseledare 2022. I Sverige beviljar man inte längre dispenser på samma sätt som tidigare när en person arbetar tillfälligt i ett annat land. Det innebär att ungdomar som vill ut i Europa och kanske ta sitt fösta arbete kommer att uppleva att det trots allt INTE råder den fria rörlighet som det talas så varmt om.

I övriga länder i Norden beviljas fortfarande A1-intyg. På bara några dagar har man fått sitt intyg.

I Sverige går det extremt långsamt även om vi agerar utifrån samma förordning.

Sverige försöker lösa arbetet med att upprätta dispensavtal med ett flertal länder, vilket tar lång tid, och enbart en process med Bulgarien har etablerats, medan handläggningen med andra länder står stilla. Denna situation påverkar negativt våra företag och anställda i Sverige som ska sända personal utomlands nästa säsong, då det råder brist på förutsebarhet kring var den anställde är socialförsäkrad. Detta är kritiskt både för att veta var sjukpenning, pension och andra förmåner ska utbetalas och för att avgöra var arbetsgivaren ska betala sociala avgifter.

Man kan ju undra varför man om man nu vill göra om en process inte kan fortsätta med den gamla tills den nya är på plats.

Varför kan inte Försäkringskassan arbeta på samma sätt med A1-intyg till dess att man fått avtal med andra berörda länder så att rörligheten och företagsamheten kan fortsätta?

Det som just nu riskerar att hända är att unga personer inte kommer iväg på arbetet som reseledare. 

Min fråga till statsrådet Anna Tenje är:

 

Vad gör statsrådet, inom sitt ansvarsområde, gällande A1-intyg för att säkerställa att unga personer kan ta sitt första jobb som till exempel reseledare sommaren 2024?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:413 besvarad av Statsrådet Anna Tenje (M)


Svar på fråga 2023/24:413 av Martina Johansson (C)
Ungas möjlighet till första jobb sommaren 2024

Martina Johansson har frågat mig vad jag, inom mitt ansvarsområde, gör gällande A1-intyg för att säkerställa att unga personer kan ta sitt första jobb som till exempel reseledare sommaren 2024.

Det är viktigt att unga personer kommer ut i arbetslivet.

Intyg A1 används för att den som arbetar i ett annat land inom EU/EES än där man är socialförsäkrad ska kunna visa sin socialförsäkringstillhörighet och därmed i vilket land som socialavgifter ska betalas. Det är alltså inte alltid relevant att använda intyg A1 vid arbete i ett annat EU/EES-land.

Inom EU finns de s.k. samordningsbestämmelserna (EU-förordningarna 883/2004 och 987/2009), som reglerar vilket lands sociala trygghetslagstiftning som ska gälla för en person i olika situationer. Som huvudregel gäller att man ska vara socialförsäkrad i det land där man arbetar.

Det finns vissa undantag från huvudregeln. Exempelvis ska den som är utsänd för att för arbetsgivarens räkning tillfälligt utföra ett arbete i ett annat land vara fortsatt socialförsäkrad i det utsändande landet.

Ett sommarjobb eller en annan kortare anställning i ett annat land i EU/EES behöver inte per automatik innebära att man är utsänd, utan det kan också vara så att personen i fråga ska vara socialförsäkrad i det land där han eller hon utför arbetet. I en sådan situation ska intyg A1 inte utfärdas.

Frågan i det enskilda fallet om i vilket land inom EU/EES en person ska vara socialförsäkrad prövas av Försäkringskassan, och kan i vissa fall vara komplex. Informationen för enskilda och för arbetsgivare om vad som gäller vid arbete i ett annat EU/EES-land behöver givetvis vara tydlig och lättillgänglig.

Stockholm den 2 januari 2024

Anna Tenje

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.