ungas läkemedelsbruk

Skriftlig fråga 2003/04:461 av Linna, Elina (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-12-12
Anmäld
2003-12-12
Besvarad
2003-12-17
Svar anmält
2003-12-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 december

Fråga 2003/04:461

av Elina Linna (v) till socialminister Lars Engqvist om ungas läkemedelsbruk

Kilen har genomfört en enkätstudie avseende användande av läkemedel i sju gymnasieskolor i Stockholm och Dalarna. 3 468 elever i åldern 16@19 år har besvarat enkäten vilket motsvarar en svarsfrekvens om 73 %.

Bland det anmärkningsvärda i resultatet återfinner vi att läkemedel inte sällan används av ungdomarna för "vad man själv anser att det är bra för". Det innebar att till exempel smärtstillande användes för smärta men också för oro, ångest och stress.

Enkätstudien visar tydligt på behovet av en konsumentinriktad information. Det finns också ett behov av att åldersanpassa information då alltfler unga använder läkemedel som inte är kopplade till ett specifikt sjukdomstillstånd. Kunskap och medvetenhet krävs för att kunna bedöma när smärtstillande ska användas och vilka läkemedel som kan kombineras eller inte.

Min fråga till socialminister Lars Engqvist är följande:

Avser ministern att vidta några åtgärder för att motverka unga flickors och pojkars felaktiga användning av läkemedel?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:461 besvarad av

den 17 december

Svar på fråga 2003/04:461 om ungas läkemedelsbruk

Socialminister Lars Engqvist

Elina Linna har frågat om jag avser att vidta några åtgärder för att motverka unga flickors och pojkars felaktiga användning av läkemedel.

Inledningsvis vill jag säga att jag anser att det är av allra största vikt att motverka felaktig läkemedelsanvändning bland barn och ungdomar. Socialstyrelsen lämnade nyligen en rapport till regeringen som bland annat innehöll en redovisning av läkemedelsanvändningen bland barn och ungdomar. Rapporten visar att välanpassade informationskampanjer till ungdomar och allmänheten behövs för att informera om riskerna med att experimentera med läkemedel och att det är viktigt att i första hand förebygga ohälsoproblem och erbjuda barn och ungdomar skolhälsovård och hälso- och sjukvård som är avpassad för dem.

Läkemedel för behandling mot depression har ökat bland barn och ungdomar under 1990-talet. En stor del av förklaringen till detta ligger i att det tidigare har saknats behandling för dessa tillstånd. Det är dock angeläget att preparatet förskrivs på ett korrekt sätt. Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) kommer inom kort att redovisa ett kunskapsunderlag som stöd för behandling av personer med depression i alla åldersgrupper. SBU har dessutom i regleringsbrevet för 2004 som mål att sprida sina kunskapssammanställningar på sådant sätt att de får ett ökat genomslag inom den praktiska hälso- och sjukvården. Detta kommer att vara ett stöd för läkarna i mötet med unga patienter i valet av behandling mot depression.

Bland annat med anledning av att regeringen ser allvarligt på frågan om felaktig läkemedelsanvändning hos ungdomar så beviljades i juli 2003 Riksförbundet för hjälp åt läkemedelsberoende (RFHL) stöd ur Allmänna arvsfonden. Medlen ska gå till ett projekt benämnt Unga kvinnor och läkemedel. Syftet med projektet är att under tre år utveckla nya arbetssätt om metoder för att uppmärksamma och motarbeta felaktig användning av antidepressiva läkemedel hos flickor och unga kvinnor i åldern 15@25 år. Målet är dels att anordna seminarier för personer som kommer i kontakt med målgruppen för att bygga upp ett nätverk, dels informera på gymnasieskolor för att få i gång en diskussion.

Jag kommer även fortsättningsvis att följa utvecklingen på detta område med stort engagemang och intresse.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.