Till innehåll på sidan

Tullverkets möjligheter att kontrollera utförsel av gods

Skriftlig fråga 2019/20:688 av Ingemar Kihlström (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2019-12-19
Överlämnad
2019-12-20
Sista svarsdatum
2020-01-03
Svarsdatum
2020-01-08
Besvarad
2020-01-08
Anmäld
2020-01-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den 8 februari 2018 gav justitieminister Morgan Johansson ett uppdrag till Polismyndigheten, Kustbevakningen och Tullverket att förstärka bekämpningen av internationella brottsnätverk som begår tillgreppsbrott i Sverige. Uppdraget har delredovisats två gånger och ska slutredovisas i februari 2020. I delredovisning 2 står att myndigheterna gemensamt har tillsatt en arbetsgrupp som ska ta fram förslag på författningsändringar. Finansminister Magdalena Andersson har i en interpellationsdebatt den 23 april 2019 med Hampus Hagman (KD) anfört följande: ”Polismyndigheten, Tullverket och Kustbevakningen har under uppdragets genomförande identifierat åtgärder som kan tänkas underlätta myndigheternas arbete och tittar också närmare på eventuella behov av ändringar i lagstiftningen. Ny eller ändrad lagstiftning är ett av de verktyg som kan användas.”

I offentliga sammanhang har dock företrädare för uppdragsmyndigheterna informerat om att endast Polismyndigheten deltar i arbetsgruppen som tittar på förslag till författningsändringar. Tullverket och Kustbevakningen anser sig inte ha fått något uppdrag att lämna förslag på ändrade befogenheter för myndigheterna. Ett sådant uppdrag saknas också explicit i det uppdrag som Morgan Johansson gav myndigheterna den 8 februari 2018.

Detta är allvarligt mot bakgrund av den situation med internationella brottsnätverk som Sverige står inför. Det är också allvarligt mot bakgrund av att riksdagen i december 2018 tillkännagav följande: ”Tullverket bör enligt utskottet även ges ett utökat uppdrag som gäller kontroll vid utförsel. Ny lagstiftning bör antas som ger Tullverkets personal befogenhet att stoppa och genomsöka fordon.”

Mot denna bakgrund vill jag ställa följande fråga till justitieminister Morgan Johansson:

 

Pågår det ett myndighetsgemensamt arbete, där även Tullverket och Kustbevakningen deltar, med att föreslå författningsförändringar, och kommer författningsförändringar att föreslås i slutredovisningen av ministerns uppdrag den 14 februari 2020?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:688 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)



Fi2019/04338/S3

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:688 av Ingemar Kihlström (KD)
Tullverkets möjligheter att kontrollera utförsel av gods

Ingemar Kihlström har frågat justitie- och migrationsministern om det pågår ett myndighetsgemensamt arbete, där även Tullverket och Kustbevakningen deltar, med att föreslå författningsförändringar, och om författningsförändringar kommer att föreslås i slutredovisningen av ministerns uppdrag den 14 februari 2020.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

I februari 2018 beslutade regeringen ett uppdrag till Polismyndigheten, Tullverket och Kustbevakningen att förstärka bekämpningen av internationella brottsnätverk som begår tillgreppsbrott i Sverige. I uppdraget ingår särskilt att myndigheterna ska utveckla sin samverkan på området. Uppdragsmyndigheterna har även tillsatt en grupp som tittar närmare på åtgärder som kan kräva författningsändringar. Om myndigheterna anser att det finns ett behov av ändrade förutsättningar för att de mer effektivt ska kunna bekämpa de internationella brottsnätverken och om detta kräver ändrad lagstiftning för att kunna genomföras kommer vi att se över det då.

Jag ser fram emot myndigheternas slutredovisning av uppdraget i februari.

Stockholm den 8 januari 2020

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.