trafiksäkerheten

Skriftlig fråga 2003/04:1113 av Thorborg, Karin (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-04-23
Anmäld
2004-04-26
Besvarad
2004-04-28
Svar anmält
2004-04-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 april

Fråga 2003/04:1113

av Karin Thorborg (v) till statsrådet Ulrica Messing om trafiksäkerheten

Arbetet med den nya trafiksäkerhetspropositionen pågår för fullt. Nollvisionen ligger fast. Mot bakgrund av de senaste tio årens trafik- och trafikskadeutveckling krävs stora ansträngningar av samtliga aktörer inom vägtrafikområdet för att etappmålet 2007 ska uppnås. Ett stort ansvar ligger på trafikanterna och deras beteende. Tyvärr är trenden när det gäller regelefterlevnaden negativ. Det gäller framför allt hastighetsöverträdelser och trafikonykterhetsbrott. Den omfattande fortkörningen är en av de viktigaste orsakerna till svårigheten att nå etappmålet. Enligt trafikforskare skulle dödligheten i trafiken minska med 38 % om alla höll hastighetsgränserna. Enligt vad flera tidningar rapporterat har den kungliga familjen nyligen setts framföra sina bilar i en hastighet som är långt utöver den tillåtna. På grund av sin immunitet kan de kungliga medlemmarna inte åtalas. Men även andra kända personer har visat sitt förakt för hastighetsbestämmelser och fått stora rubriker i medierna. Genom sin popularitet bidrar de med sitt handlingssätt till den allmänna uppluckringen av moralen när det gäller efterlevnaden av regelverket i trafiken. Det som framhävs och som behöver motverkas är sambandet mellan traditionell mansroll, snabba motorfordon och risktagande som så rikligt förekommer bland annat i reklamen. Det Sverige behöver nu är en ändring av trafikkulturen i helt motsatt riktning. Det borde kunna gå att utnyttja kändisskapet och utarbeta en strategi för hur kända personer kan användas som föredömen i trafiken. Det är en stor risk för att det är de personer, som öppet bryter mot reglerna, som blir de normgivande. Min fråga till Ulrica Messing:

Avser statsrådet att utarbeta en strategi för hur kända personer kan användas som föredömen vad gäller trafiksäkert beteende i trafiken?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1113 besvarad av

den 28 april

Svar på fråga 2003/04:1113 om trafiksäkerheten

Statsrådet Ulrica Messing

Karin Thorborg har frågat mig om jag avser att utarbeta en strategi för hur kända personer kan användas som föredömen vad gäller trafiksäkert beteende i trafiken. Bakgrunden till frågan är att vissa kända personer genom sitt handlande har visat förakt för hastighetsbestämmelserna och då fått rubriker i tidningarna.

Jag håller helt med Karin Thorborg om att trafikanterna måste förmås följa trafikreglerna för att vi ska kunna nå trafiksäkerhetsmålen. Regeringen vidtar en rad åtgärder för att åstadkomma detta, vilket framgår av den trafiksäkerhetsproposition som kommer att läggas i vår. Bland annat kommer övervakningen av att hastighetsgränserna följs att förbättras genom en utbyggnad av antalet automatiska trafiksäkerhetskontroller med kamera (ATK). Utvecklingen av ny teknik i form av hastighetsanpassningssystem i fordonen och kommunernas arbete med en bättre fysisk utformning av trafikmiljön är också viktiga åtgärder för att få trafikanterna att följa hastighetsbestämmelserna.

Inom ramen för arbetet med den nationella samlingen för en ökad trafiksäkerhet har många myndigheter, organisationer och företag på en övergripande nivå gjort åtaganden bland annat för att få en bättre efterlevnad av hastighetsbestämmelserna. Det arbete som många av dessa gör i form av kampanjer, informationsinsatser och i att engagera fler människor i trafiksäkerhetsarbetet har oerhört stor betydelse. Även medierna har en betydelsefull roll genom att sprida information och ta upp trafiksäkerhetsfrågor till debatt.

Både kända och mindre kända personer tar redan öppet ställning för ett trafiksäkert beteende och jag hoppas självklart att det ska bli ännu fler. Jag avser dock inte att utarbeta någon särskild strategi för detta.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.