Tillsynen av att Reach efterlevs

Skriftlig fråga 2008/09:111 av Eldensjö, Kjell (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-10-17
Anmäld
2008-10-17
Besvarad
2008-10-22
Svar anmält
2008-10-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 oktober

Fråga

2008/09:111 Tillsynen av att Reach efterlevs

av Kjell Eldensjö (kd)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

Sedan 1 juli 2007 gäller EU:s kemikalieregistreringsförordning Reach – Registration, Evaluation, Authorization of Chemicals. Förordningen inkluderar både substitutions- och försiktighetsprincipen; den senare är även inskriven i artikel 174 i EG-fördraget. Dessa principer innebär att farliga ämnen ska ersättas med mindre farliga alternativ om det går, och att om en verksamhet kan medföra skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön ska de försiktighetsmått som behövs vidtas.

Enligt Reach ska farliga egenskaper hos kemikaliska ämnen kartläggas i större omfattning än vad som tidigare skett. I första hand ligger nu också ansvaret att göra riskbedömningar och utredningar på tillverkaren och importören och inte på de behöriga myndigheterna i medlemsstaterna. Det åligger dem vidare att relevant information befordras nedåt i distributionskedjan.

För att förordningen ska få dessa effekter behöver alla aktörer i distributionskedjan ta sitt ansvar för att bygga upp och förmedla kunskapen om farliga egenskaper hos kemiska ämnen. Men det krävs också ett fungerande system för tillsyn och kontroll i alla medlemsstater – medlemsstaterna måste se till att överträdelser upptäcks och sanktioneras.

Under senare tid har det gång på gång visat sig att produkter som tillverkats utomlands på uppdrag av svenska företag eller sådana som direktimporterats inte uppfyller de miljö- och hälsokrav som ställs i Sverige och EU. Det gäller bland annat textilier och livsmedel.

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att tillsynen och kontrollen av att Reach efterlevs ska fungera bättre i Sverige enligt det ovan anförda?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:111 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 22 oktober

Svar på fråga

2008/09:111 Tillsynen av att Reach efterlevs

Miljöminister Andreas Carlgren

Kjell Eldensjö har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att tillsynen och kontrollen av att Reach efterlevs ska fungera bättre i Sverige. Han refererar till att det på senare tid visat sig att importerade produkter såsom textilier och livsmedel inte uppfyller de miljö- och hälsokrav som ställs i Sverige och EU.

Det måste här påpekas att huvuddelen av de skyldigheter som tillverkare och importörer har enligt Reach ännu inte har hunnit träda i kraft. Detta i enlighet med den tidtabell för ikraftträdandet av de olika delarna i Reach. När det gäller tillsynen av Reach i Sverige har Reachutredningen, SOU 2008:73, tagit fram ett förslag till stärkt organisation. Utredningen är på remiss till och med den 30 november. Därefter kommer jag att återkomma med ett förslag på utformning av den nationella tillsynen. Kemikalieinspektionen arbetar även aktivt med att få EU:s samarbetsorgan för tillsyn av Reach, Forum, att fungera. 

Jag vill understryka att jag tycker att frågan om ett fungerande regelverk för kemikalier i varor och en fungerande tillsyn är av största vikt. Reach innebär skärpta krav när det gäller information om kemikalier i varor men har i denna del vissa brister. Information om innehåll av särskilt farliga ämnen i en vara ska vidareförmedlas i distributionskedjan om ämnet finns i halter över 0,1 procent. Det finns dock olika åsikter om hur denna regel ska tolkas. Sverige driver tillsammans med några andra medlemsstater att en strängare tolkning ska gälla i tillämpningen.

Detta innebär att informationskravet bör träda in när ett ämne utgör 0,1 procent av ett material eller en del av en vara, och inte beräknas utifrån den sammansatta varans vikt.

När det gäller exemplet textil tror jag att Kjell Eldensjö tänker på de fynd av nonylfenoletoxylater i importerad textil och ftalater i tryck på T-shirts som uppdagats på senare tid. Nonylfenoletoxylater och ftalater är ämnen som företagen borde överväga att fasa ut, eftersom de har farliga inneboende egenskaper och det finns säkrare alternativ. Vi arbetar för att denna typ av ämnen framöver ska hanteras inom ramen för Reach.

På Sveriges förslag kommer ftalaten DEHP att finnas på den första så kallade ”kandidatlistan” för tillståndsprövning i Reach. Listan publiceras i slutet av oktober. Ämnen på kandidatlistan omfattas av krav på att tillhandahålla tillräcklig information som leverantören har tillgång till så att varan kan användas på ett säkert sätt. Konsumenter ska på begäran kunna få samma information. Från kandidatlistan kommer ett antal ämnen att väljas ut för ett eventuellt införande i bilaga XIV till Reachförordningen. Detta innebär att dessa ämnen inte får användas utan tillstånd. Vid tillståndsprövningen av sådana kemikalier ska säkrare alternativ övervägas. Om alternativen är ekonomiskt eller tekniskt rimliga ska de farliga ämnena bytas ut.

Kemikalieinspektionen för en aktiv dialog med textilbranschen – tillverkare och importörer – om farliga ämnen i textil, till exempel nonylfenoletoxylater. För egen del kommer jag att verka för att nonylfenoletoxylater i importerad textil riskbedöms och hanteras inom ramen för Reach eller annan lagstiftning på EU-nivå.

I dagens globala ekonomi med ett ökat flöde av produkter mellan olika länder och regioner blir det alltmer tydligt att det när det gäller kemikalier i varor krävs det ökade internationella insatser. Detta är inte minst sant för textilindustrin, där de kläder vi i Sverige köper många gånger har tillverkats i Asien. Inom ramen för den globala kemikaliestrategin (SAICM) har regeringen därför tagit initiativ till ett internationellt seminarium om behov av information om farliga ämnen i varor. Seminariet hålls i Bangkok i december 2008.

Livsmedelsfrågor ligger under Jordbruksdepartementet och omfattas inte av Reach. Vad gäller upptäckterna av melamin i mjölkinnehållande produkter från Kina har EU-kommissionen nyligen vidtagit åtgärder i ett skyddsbeslut för att hantera problemen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.