Till innehåll på sidan

Tillkännagivandet gällande Renmarkskommitténs direktiv

Skriftlig fråga 2021/22:1535 av Kjell-Arne Ottosson (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-05-03
Överlämnad
2022-05-04
Anmäld
2022-05-05
Svarsdatum
2022-05-11
Sista svarsdatum
2022-05-11
Besvarad
2022-05-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

Den 22 juni 2021 beslutades om ett tillkännagivande i riksdagen gällande att direktiven till Renmarkskommitténs arbete skulle breddas enligt nedanstående, som är citat från betänkandet:

I januari 2020 meddelade Högsta domstolen dom i det s.k. Girjasmålet mellan Girjas sameby och staten. Domen som i sitt avgörande lutar sig mot urminnes hävd tilldelade Girjas sameby ensamrätt till småviltsjakten och fiske med ensam förfoganderätt inom samebyns område. Domstolens avgörande har skapat en stor osäkerhet hos lokalbefolkningen och andra som i generationer jagat och fiskat i de områden som nu samebyn fått ensamrätt till. Utskottet anser att det är bra att en parlamentarisk kommitté ska tillsättas för att se över rennäringslagen. Avgörandet i frågan om Girjas borde ha fattats på politisk nivå och inte av domstol, eftersom frågan handlar om att väga olika intressen mot varandra, och lagstiftningen har varit otydlig i detta avseende. Utskottet anser att det behövs en inkluderande dialog där hänsyn tas till både samers rätt och till lokalbefolkningens och övriga boende i Sveriges rätt till småviltjakt och fiske.

Nu ser vi att regeringen till slut väljer att svara på tillkännagivandet, vilket är glädjande. Dock ser vi i utkastet, som nu är på konsultation hos Sametinget, att det inte stämmer överens med besluten i tillkännagivandet. I stället för att utreda lokalbefolkningens och övriga boende i Sveriges rätt lyfter man fram olika gruppers behov, vilket är något helt annat än det tillkännagivandet tar upp. En behovsanalys är redan gjord, och därför är det just övriga gruppers rättigheter som behöver ses över, vilket tillkännagivandet klart uttrycker. Det förefaller som att ett oavsiktligt fel infunnit sig i förslaget, genom en felaktig formulering i en svårläst text med många bisatser.

Min fråga till statsrådet Anna-Caren Sätherberg är därför:

 

Kommer statsrådet och regeringen, nu när vi uppmärksammat regeringen på dessa otydliga formuleringar, att ändra i utkastet så att det svarar upp mot det egentliga beslutet i tillkännagivandet?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1535 besvarad av Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)


Svar på fråga 2021/22:1535 av Kjell-Arne Ottosson (KD)
Tillkännagivandet gällande Renmarkskommitténs direktiv

Kjell-Arne Ottosson har frågat mig om jag och regeringen kommer att ändra i utkastet till tilläggsdirektiv så att det svarar upp mot beslutet i tillkännagivandet.

Detta är komplexa frågor med svåra avvägningar och kommitténs förslag får stor betydelse för många människor.

Riksdagen lämnade ett tillkännagivande till regeringen den 22 juni 2021 (bet. 2020/21:MJU22 punkt 20, rskr. 2020/21:410) om komplettering av kommittédirektiven för utredningen om en ny renskötsellagstiftning.

Av tillkännagivandet framgår följande. ”Utskottet vill därför att direktiven kompletteras med att förslag ska tas fram som tar hänsyn till samers rätt men också beaktar lokalbefolkningens och övriga svenskars tradition, intresse och behov av att jaga och fiska på det sätt som skett under lång tid, och att detta sker i en inkluderande dialog med berörda parter för att hitta en hållbar väg framåt.” Regeringens förslag till tilläggsdirektiv är i linje med detta.

Utkastet till tilläggsdirektiv konsulteras för närvarande med samiska företrädare enligt lagen (2022:66) om konsultation i frågor som rör det samiska folket som trädde i kraft den 1 mars 2022 och ska därefter beredas vidare i Regeringskansliet. Jag kan inte föregripa den processen.

Stockholm den 11 maj 2022

Anna-Caren Sätherberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.