Till innehåll på sidan

Tillgång för IVO till polisens belastnings- och misstankeregister

Skriftlig fråga 2020/21:450 av Johan Hultberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-12
Överlämnad
2020-11-13
Anmäld
2020-11-17
Svarsdatum
2020-11-25
Sista svarsdatum
2020-11-25
Besvarad
2020-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Sverige har stora och mycket allvarliga problem med fusk och överutnyttjande av våra välfärdssystem. De senaste tio åren har antalet anmälda bidragsbrott ökat med 153 procent, och uppskattningar pekar på att uppemot 20 miljarder kronor försvinner ned i kriminellas fickor. Nu krävs krafttag för att sätta stopp för bidragsfusket. Våra välfärdssystem ska inte vara en födkrok för kriminella.

För att komma till rätta med bidragsfusket och för att säkerställa att olika former av bidrag och ersättningar bara kommer dem till del som är berättigade till dem föreslår vi moderater en lång rad olika åtgärder. Problematiken är komplex och därför krävs insatser på många nivåer och av många aktörer. Vi vill bland annat att samtliga relevanta myndigheter ska ha i uppdrag att aktivt bidra i det brottsbekämpande arbetet, att en särskild bidragsbrottsenhet ska etableras hos Försäkringskassan liksom att Ekobrottsmyndigheten ska få förstärkta resurser.

En bransch där vi tyvärr har sett stora och allvarliga problem med fusk är assistansbranschen. Det är ett mycket stort bekymmer som inte minst riskerar att gå ut över dem som är i behov av och har rätt till personlig assistans. De oseriösa och i många fall direkt kriminella aktörerna svärtar också ned ryktet för en hel bransch. En viktig åtgärd för att komma till rätta med problemet med oseriösa aktörer inom bland annat assistansbranschen var införandet av tillståndsplikt. I dag krävs tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för att få lov att driva bland annat hemtjänst och personlig assistans.

För att ge tillstånd ska IVO bland annat granska det sökande företaget och personerna bakom företaget. Konkret handlar detta bland annat om att IVO granskar tillståndshavarens laglydnad. För att göra detta bör IVO få möjlighet att göra sökningar i polisens belastnings- och misstankeregister. Det kan tyckas som en självklar möjlighet men som myndigheten i dag dock saknar. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Är ministern beredd att vidta de åtgärder som krävs för att IVO ska ges rätt att vid sin tillståndsprövning göra sökningar i polisens belastnings- och misstankeregister?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:450 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på fråga 2020/21:450 av Johan Hultberg (M)
Tillgång för IVO till polisens belastnings- och misstankeregister

Johan Hultberg har frågat mig om jag är beredd att vidta de åtgärder som krävs för att Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ska ges rätt att vid sin tillståndsprövning göra sökningar i polisens belastnings- och misstankeregister.

För regeringen och mig är det viktigt att insatsen personlig assistans håller hög kvalitet och att vi förhindrar oegentligheter och kriminalitet i välfärdssystemen. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har en viktig roll i det arbetet genom att pröva ansökningar om tillstånd att anordna personlig assistans och utöva tillsyn över verksamheten.

Oseriösa anordnare hör inte hemma i välfärdssystemen och absolut inte inom personlig assistans. Därför gav regeringen IVO i uppdrag att göra en analys av arbetet med assistansanordnare och ge förslag till åtgärder för att hindra anordnare från att bedriva oseriös verksamhet. IVO lämnade 26 oktober sin rapport Förslag till åtgärder gällande oseriösa assistansanordnare till regeringen. Ett av de förslag på åtgärder som IVO tar upp i rapporten handlar om IVO:s tillgång till polisens belastnings- och misstankeregister. IVO:s rapport analyseras för närvarande i Regeringskansliet.

Stockholm den 25 november 2020

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.