Till innehåll på sidan

Tillämpningen av arbetsmiljölagen i skolan

Skriftlig fråga 2005/06:1107 av Lindström, Torsten (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-02-24
Anmäld
2006-02-24
Besvarad
2006-03-01
Svar anmält
2006-03-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 februari

Fråga 2005/06:1107 av Torsten Lindström (kd) till statsrådet Ibrahim Baylan (s)

Tillämpningen av arbetsmiljölagen i skolan

Sommaren 2004 beslutade regeringen att tillsätta en särskild utredning med uppdrag att se över vissa delar av arbetsmiljölagen. Av utredningsdirektiven framgår bland annat att utredaren ska se över elevrepresentanternas befogenheter och pröva om möjligheter finns att stärka bevakningen av elevernas arbetsmiljö.

Av direktiven framgår också att de förslag som framställts i Barnombudsmannens rapporter samt i Barnsäkerhetsdelegationens slutbetänkande ska beaktas. Även frågan om tillämpningsområdet för arbetsmiljölagen bör utvidgas till att omfatta barn i förskola ingår i utredningens direktiv. Utredaren ska vara färdig med sitt uppdrag till den 1 mars 2006.

Lagens ändamål är att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet samt att även i övrigt uppnå en god arbetsmiljö. Arbetsmiljölagen gäller redan för alla som genomgår utbildning, alltså även för eleverna, men av någon anledning tillämpas den inte i tillräcklig omfattning.

Vad avser statsrådet att göra för att bland skolans personal uppmärksamma gällande arbetsmiljölag parallellt med det fortsatta arbetet efter det att utredningen presenterat sitt resultat?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1107 besvarad av

den 1 mars

Svar på fråga 2005/06:1107 om tillämpningen av arbetsmiljölagen i skolan

Statsrådet Ibrahim Baylan

Torsten Lindström har frågat mig vad jag avser att göra för att bland skolans personal uppmärksamma gällande arbetsmiljölag, parallellt med det fortsatta arbetet efter att utredningen om arbetsmiljölagen (dir. 2004:91 och 2005:114) har presenterat sitt resultat.

En säker och trygg miljö är en viktig förutsättning för att främja lärande och utveckling för alla elever i skolan. Elever omfattas av arbetsmiljölagen (1997:1160) från den första dagen i skolan. Elevernas delaktighet och medverkan i skolans arbetsmiljöarbete är både en viktig arbetsmiljöfråga och en demokratifråga.

Arbetsmiljöverket har tillsyn enligt arbetsmiljölagstiftningen för den fysiska och psykosociala arbetsmiljön för elever och personal. Verket reglerar i olika författningar hur arbetsmiljön ska utformas. Tillsyn av elevernas miljö bedrivs även av Statens skolverk och kommunerna. Även Socialstyrelsen, Naturvårdsverket och Boverket har vissa uppgifter som berör skolorna. Räddningsverket har från och med 2005 ett samordnande ansvar för barnsäkerhetsarbetet i landet. Verket ska samordna sektorsmyndigheterna på ett övergripande plan samt vara pådrivande i barnsäkerhetsarbetet för att förbättra säkerheten och motverka olycksfall och skador på grund av brister i den inre och yttre miljön.

Arbetsmiljölagen är utformad för att reglera samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare. Det har medfört vissa svårigheter att tillämpa den för elever i skolan. För att förbättra elevskyddsombudens möjligheter att delta i skolans arbetsmiljöarbete har Skolverket på uppdrag av regeringen utfärdat föreskrifter om elevmedverkan i skolans arbetsmiljöarbete genom elevskyddsombud (SKOLFS 2004:13) som trädde i kraft den 1 juli 2004. I föreskrifterna förtydligas elevskyddsombudens roll. Vidare anges att rektor är skyldig att se till att eleverna informeras om arbetsmiljöarbetet och om deras rätt att delta genom elevskyddsombud.

Skolverket och Arbetsmiljöverket presenterade hösten 2004 en webbhandbok om hur man kan arbeta med arbetsmiljöfrågor i skolan (www.av.se/amnessidor/skolweb). Under hösten 2004 anordnade Skolverket och Myndigheten för skolutveckling tillsammans med andra myndigheter en konferens, Tillsammans för en bra arbetsmiljö i skolan, där bland annat Skolverkets föreskrifter och webbhandboken presenterades.

Den nämnda utredningen om arbetsmiljölagen pågår sedan 2004. Där ingår bland annat att se över elevrepresentanternas befogenheter och pröva om det är möjligt att stärka bevakningen av elevernas arbetsmiljö. Utredningen ska avge ett delbetänkande senast den 1 maj 2006. Jag avser att återkomma i frågan efter det att utredningen har lämnat sitt betänkande.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.