Temaparker och begränsningsförordningen

Skriftlig fråga 2020/21:2346 av Gudrun Brunegård (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-25
Överlämnad
2021-03-26
Anmäld
2021-04-06
Svarsdatum
2021-04-07
Sista svarsdatum
2021-04-07
Besvarad
2021-04-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Efter ett år närmar vi oss nu den andra sommaren med pandemin. Besöksnäringen står i slutfasen av sin planering. Det är väl bekant hur hårt vissa delar, exempelvis Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby, drabbades av det trubbiga instrument som hittills stått till buds, när ordningslagen skulle hantera en smittspridningssituation. Den nya, tillfälliga pandemilagen borde ge möjlighet till större precision för att begränsa riskerna att smitta sprids där många personer är samlade.

Folkhälsomyndigheten beskriver principerna i sitt remissyttrande över promemorian Ändringar i begränsningsförordningen: ”Folkhälsomyndigheten (har) beslutat om föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2021:2) om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19. De bestämmelser som där rör bl.a. beräkning av det maximala antalet kunder eller besökare tar sikte på lokaler inomhus. Om de ändringar som föreslås i promemorian beslutas kommer Folkhälsomyndighetens bemyndigande utökas. Folkhälsomyndigheten har därför för avsikt att se över hur föreskrifterna kan anpassas till att omfatta även museer, konsthallar och nöjesparker efter de särskilda förutsättningar som råder där som t.ex. guidade visningar och utomhusmiljö. Arrangemang inomhus innebär större risker än sådana som äger rum utomhus och därför kan ett större antal personer tillåtas på arrangemang utomhus. Sammankomster där deltagarna sitter ner innebär mindre risk för smittspridning av covid-19 än sammankomster med stående personer eller aktiviteter med rörelse. Sittande sammankomster kan generellt jämföras med att besöka restaurang och aktiviteter med rörelse som handelsplatser. I båda dessa fall finns det idag föreskrifter som reglerar antal i personer i ett och samma sällskap, avstånd mellan olika sällskap samt maxantal utifrån yta. Liknande föreskrifter kan bli aktuella för arrangemang av motsvarande karaktär.”

I remissyttrandet finns följande tabell:

Trots vad som sägs i texten, om mindre risk för smittspridning då deltagarna sitter, saknas en kolumn för Utomhussittande. Inte heller finns någon beräkningsgrund kopplat till den areal som står till besökarnas förfogande.

Detta riskerar att medföra lika omöjliga förutsättningar som 2020 för en anläggning av Astrid Lindgrens Världs karaktär. Där finns flera scener, vardera med plats för 2 000 sittande personer, där man utan problem skulle kunna hålla antalet besökare på 600, med goda avstånd mellan olika familjer och besökssällskap. Inte heller uppvisar remissvaret någon koppling till de stora ytor som besökarna rör sig över, sammanlagt 180 000 m², motsvarande fler än 22 fotbollsplaner. En teateranläggning med kolossala ytor mellan scenerna skulle rimligtvis inte behöva klassificeras enligt samma restriktioner som ett köpcentrum eller ett museum.

Summa summarum kommer teaterparken, om liggande förslag går igenom, även under kommande säsong lyda under tuffare restriktioner än exempelvis butiker och köpcentrum, där antalet besökare beräknas i relation till antalet kvadratmeter. Dessutom ska man uppenbarligen lyda under två restriktioner samtidigt, dels kvadratmeter per gäst, dels regelverket för allmän folksamling då de spelar teater. Detta försvårar planeringen påtagligt, och det finns en överhängande risk för ännu en säsong med stora ekonomiska förluster.

Enligt min uppfattning vore det rimligaste att varje verksamhet med stort antal besökare bedöms utifrån sina förutsättningar att kunna upprätthålla smittsäkerhet.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka kompletteringar avser ministern att tillföra i förordningen för att möjliggöra planering av smittsäker verksamhet i till ytan stora temaparker med sittplatser utomhus och låta varje verksamhet bedömas utifrån sina förutsättningar?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2346 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2020/21:2346 av Gudrun Brunegård (KD)
Temaparker och begränsningsförordningen

Gudrun Brunegård har frågat mig vilka kompletteringar jag avser att tillföra i förordningen för att möjliggöra planering av smittsäker verksamhet i till ytan stora temaparker med sittplatser utomhus och låta varje verksamhet bedömas utifrån sina förutsättningar.

I februari 2021 remitterade regeringen ett förslag om en mer träffsäker reglering om allmänna sammankomster och offentliga tillställningar samt om nya regler för verksamheter som inte tidigare varit reglerade i begränsningsförordningen, bl.a. temaparker och djurparker. Syftet med regleringen är att ta hänsyn till verksamhetens förutsättningar att bedriva smittskyddssäker verksamhet i större utsträckning bl.a. genom att möjliggöra föreskrifter på en mer detaljerad nivå.

Den 11 mars 2021 trädde nya regler i kraft om krav på smittskyddsåtgärder för verksamheter som bl.a. djurparker och temaparker samt för museer och konsthallar. Genom denna förordningsändring ställs det krav på att dessa verksamheter vidtar smittskyddsåtgärder, exempelvis begränsar antalet besökare.

Den föreslagna regleringen för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar innebär bland annat olika deltagartak om evenemanget sker inomhus, utomhus eller inomhus med anvisade sittplatser. Ytterligare begränsningar kan dock bli aktuella för verksamheterna i fråga, då Folkhälsomyndigheten föreslås få möjlighet att besluta om anslutande föreskrifter. Regelverket ska ta hänsyn till den risk för smittspridning för evenemanget och för den plats eller lokal där evenemanget tar plats.

De inkomna remissvaren bereds nu inom Regeringskansliet. Regeringen kommer gå vidare med förslagen när smittläget tillåter.

Stockholm den 7 april 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.