Till innehåll på sidan

svenskt inflytande i ett European Research Council (ERC)

Skriftlig fråga 2003/04:450 av Lindström, Torsten (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-12-11
Anmäld
2003-12-11
Besvarad
2003-12-17
Svar anmält
2004-01-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 december

Fråga 2003/04:450

av Torsten Lindström (kd) till utbildningsminister Thomas Östros om svenskt inflytande i ett European Research Council (ERC)

Inom EU-ländernas samarbete i utbildningsfrågorna är det sjätte ramprogrammet huvudsakligen inriktat mot tillämpad forskning. Därför behövs en särskild lösning för grundforskning och strategisk forskning. Den bör vara frikopplad från EU-byråkratin, till exempel i form av ett europeiskt forskningsråd.

Idén med ett europeiskt forskningsråd förslogs första gången 1973 av Altiero Spinelli då han var ansvarig för den industriella strategin inom EU-kommissionen. Idén återupplivades 2000 genom Europolisprojektet, igångsatt för att stimulera debatt kring europeisk forskningsstrategi. Den har därefter stötts av kommissionären för forskningsfrågor, Philippe Busquin.

I samband med ministerrådet i november 2002 inbjöds medlemsstaterna och EU-kommissionen till fortsatta diskussioner kring ett European Research Council (ERC). En expertgrupp som tillsattes under det danska ordförandeskapet tittar på frågan och kommer att lämna förslag till kommissionären i november 2004. Samtidigt kommer det nederländska ordförandeskapet under andra halvan av 2004 att politiskt lyfta frågan. Efter beslutet kommer det att ta några år innan ett ERC är operationellt, och man har talat om 2009 som ett möjligt startdatum.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga utbildningsministern:

Vad avser ministern att göra för att bevaka de svenska forskningsintressena i varje led av tillskapandet av ett europeiskt forskningsråd?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:450 besvarad av

den 17 december

Svar på fråga 2003/04:450 om svenskt inflytande i ett European Research Council (ERC)

Utbildningsminister Thomas Östros

Torsten Lindström har frågat mig vad jag avser att göra för att bevaka de svenska forskningsintressena i tillskapandet av ett europeiskt forskningsråd.

EU:s omfattande insatser på forskningsområdet har historiskt sett haft en mycket stark industrikoppling. Runt om i Europa växer dock insikten om att EU inte bara bör stödja tillämpad och näringslivsnära forskning, utan också måste lägga vikt vid forskarstyrd grundforskning. Det är angeläget för att stärka europeisk forskning och skapa fler starka forskningsmiljöer i Europa, men också därför att grundforskningen har blivit allt viktigare för tillväxten. Denna vilja att använda EU:s resurser på ett klokare sätt är själva bakgrunden till idén att inrätta ett europeiskt forskningsråd med vetenskaplig kvalitet som ledstjärna.

De första politiska initiativen till den process som nu pågår togs under det svenska ordförandeskapet våren 2001. Under Danmarks ordförandeskap hösten 2002 tillsattes en expertgrupp som fick i uppdrag att dra upp riktlinjerna för ett sådant forskningsråd. Sekreterare i den gruppen har varit Dan Brändström, vd i Riksbankens Jubileumsfond. Expertgruppen kommer i slutet av detta år att överlämna sin rapport till den danske forskningsministern för vidare spridning i den europeiska forskningsministerkretsen.

Under resans gång har alltfler medlemsländer slutit upp bakom tankarna på ett europeiskt forskningsråd. Till dem som har slutit upp hör också den ansvarige EU-kommissionären, Philippe Busquin, som tydligt ser behovet av att satsa EU-resurser också på grundforskning.

Sverige har initierat och hela tiden varit pådrivande i det arbete som nu pågår med att skapa ett europeiskt forskningsråd. Ambitionen är att ett sådant råd ska finnas med i nästa ramprogram som börjar 2007. Inrättandet av ett europeiskt forskningsråd har också mycket starkt stöd bland svenska forskare. Med tanke på Sveriges ställning som ledande forskningsnation, är jag övertygad om att svenska forskare kommer att hävda sig väl i den europeiska konkurrensen om forskningsmedel. Men att satsa på grundforskning ligger inte bara i Sveriges utan i hela Europas intresse.

För att planerna på ett europeiskt forskningsråd ska bli verklighet krävs dock att det blir en politisk angelägenhet i alla medlemsländer. För att nå dit måste forskarsamhället fortsätta att bilda opinion så att politiska beslutsfattare i hela Europa ser behovet av grundforskning som drivs av forskarnas egen nyfikenhet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.