Svenska kraftnäts samråd och dialog

Skriftlig fråga 2022/23:343 av Mikael Larsson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-02-14
Överlämnad
2023-02-15
Anmäld
2023-02-16
Svarsdatum
2023-02-22
Sista svarsdatum
2023-02-22
Besvarad
2023-02-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

 

För en tid sedan ställde jag en skriftlig fråga till statsrådet Ebba Busch om Svenska kraftnäts samråd och dialog kring processen om en ny luftledning på 400 kilovolt genom bland annat Emmaboda kommun. I svaret konstaterar jag att statsrådet håller med mig om att en fungerade samrådsprocess är en förutsättning för att utbyggnaden av elledningar och annan samhällsinfrastruktur ska komma till stånd. 

Det som dock är tråkigt är att statsrådet inte med ett ord svarar på frågan hur samråden och dialogen kan bli bättre. 

Mot bakgrund av de rent katastrofalt dåliga samrådsprocesser som Svenska kraftnät bedrivit i det aktuella fallet, liksom i flera andra samrådsprocesser, där beteendet och nonchalansen mot exempelvis markägare är mycket dåligt och gör att dessa projekt drar ut på tiden vill jag återigen fråga energi- och näringsminister Ebba Busch:

 

Avser ministern att ta några initiativ för att förbättra samråd och dialog när samråd ska genomföras för byggande av elledningar eller annan samhällsviktig infrastruktur?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:343 besvarad av Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)


Svar på fråga 2022/23:343 av Mikael Larsson (C)
Svenska kraftnäts samråd och dialog

Mikael Larsson har frågat mig om jag avser att ta några initiativ för att förbättra samråd och dialog när samråd ska genomföras för byggande av elledningar eller annan samhällsviktig infrastruktur.

Väl fungerande samråd är centralt för att utbyggnaden av elnätet ska kunna genomföras så effektivt och med så liten omgivningspåverkan som möjligt. En samrådsprocess av god kvalitet är en förutsättning för en effektiv och väl fungerande tillståndsprocess och regeringen arbetar brett för att effektivisera tillståndsprocesserna ytterligare.

Som jag nämnde i svaret på Mikael Larssons tidigare fråga (2022/23:284) gav regeringen den 2 september 2021 länsstyrelserna i uppdrag att utveckla metoder och samverkansformer för samråd om projekt som syftar till minskad miljö- och klimatpåverkan. Den senaste delredovisningen av uppdraget inkom till Klimat- och näringslivsdepartementet den 15 februari 2023 och bereds för närvarande inom Regeringskansliet. Länsstyrelsen i Västerbottens län ska senast den 31 december 2023 lämna en gemensam slutredovisning av arbetet med uppdraget till Regeringskansliet (Klimat- och näringslivsdepartementet).

Jag har inte för avsikt att förekomma myndigheternas slutsatser i fråga om samråd och dialog inför etablering av elledningar och annan samhällsviktig infrastruktur eller eventuella åtgärder som dessa skulle kunna ge skäl för.

Samrådens utförande är kravställda i miljöbalken och prövas av Energimarknadsinspektionen i samband med handläggningen av nätföretagets ansökan om koncession.

Stockholm den 22 februari 2023

Ebba Busch

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.