svenska ambassaden i Ankara

Skriftlig fråga 2000/01:248 av Odenberg, Mikael (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-11-17
Anmäld
2000-11-28
Besvarad
2000-12-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 november

Fråga 2000/01:248

av Mikael Odenberg (m) till utrikesminister Anna Lindh om svenska ambassaden i Ankara

Väntetiderna för konsulära ärenden är besvärande långa vid den svenska ambassaden i Ankara. Detta drabbar bl.a. anhöriga till de många turkar från Kulu-området, som sedan lång tid lever i Sverige.

Det kan befaras att situationen kommer att bli ännu värre, om regeringen avvecklar generalkonsulatet i Istanbul.

Jag vill därför fråga utrikesministern:

Vad avser regeringen att göra för att förbättra den konsulära servicen och korta väntetiderna vid den svenska beskickningen i Turkiet?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:248 besvarad av

den 7 december

Svar på fråga 2000/01:248 om svenska ambassaden i Ankara

Statsrådet Maj-Inger Klingvall

Mikael Odenberg har frågat utrikesminister Anna Lindh vad regeringen avser att göra för att förbättra den konsulära servicen och förkorta väntetiderna vid svenska ambassaden i Ankara.

Mikael Odenbergs fråga, som i huvudsak rör uppehålls- och arbetstillstånd för anhöriga, faller under mitt ansvarsområde och besvaras därför av mig.

Regeringen har fattat ett beslut om att omvandla den svenska officiella närvaron i Istanbul. Ambassadör Anita Gradin har fått i uppdrag att skyndsamt utreda den framtida svenska närvaron i Istanbul.

Beroende av resultatet av utredningen finns en möjlighet att frågor om uppehålls- och arbetstillstånd liksom övriga ärenden på migrationsområdet inte längre kommer att handläggas i Istanbul utan i första hand föras över till ambassaden i Ankara. Temporärt har så redan skett. Detta har tillfälligt lett till en ökad ärendemängd för ambassaden och därmed också till förlängda handläggningstider. Detta är givetvis inte tillfredsställande. Såväl departementet som ambassaden är medvetna om problemet. Beredning av denna fråga sker inom ramen för utredningen om den svenska närvaron i Istanbul och den verksamhetsplanering som just nu pågår avseende nästa budgetår.

I samband med att Sverige blir operativ medlem i Schengensamarbetet i mars 2001 kommer viseringsärenden endast att kunna hanteras vid svensk representation med utsänd personal. Detta innebär att honorärkonsulat inte kommer att ha möjlighet att hantera viseringsärenden. För att lösa detta finns ett samarbete mellan Schengenstaterna om s.k. representation i viseringsärenden. Representation innebär att en Schengenstat bilateralt åtar sig att för en annan Schengenstats räkning ta emot viseringsansökningar och utfärda viseringar på orter där det landet inte finns representerat. Syftet med representation är att undvika minskad tillgång till service för de viseringssökande. Det slutliga avgörandet huruvida det ska finnas möjlighet att i Istanbul avgöra viseringsärenden är ännu ej fattat.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.