Till innehåll på sidan

Svensk visering till medlem i Hamasregeringen

Skriftlig fråga 2005/06:1551 av Carlsson, Gunilla i Tyresö (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-05-08
Anmäld
2006-05-08
Anmäld
2006-05-09
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-05-19
Svar anmält
2006-05-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 maj

Fråga 2005/06:1551 av Gunilla Carlsson i Tyresö (m) till utrikesminister Jan Eliasson (s)

Svensk visering till medlem i Hamasregeringen

Sverige har beviljat en Schengenvisering till den palestinske flyktingministern Atef Adwan. Sverige är därmed det första EU-land som har beviljat visering för en hög företrädare för terrororganisationen Hamas. Det är djupt olyckligt och provocerande att Sverige blir den första EU-nation som släpper in Hamas i värmen. När Frankrike nekade Hamas gruppledare visering informerades EU-kretsen både via det datoriserade Schengensamarbetet, men också genom Coreutelegram. När Sverige beviljade visering till flyktingministern skickades inget Coreu före ställningstagandet. Följaktligen hade inte EU-ländernas utrikesministerier möjlighet att reagera på politisk nivå innan beslutet fattades. Informationen till övriga länders representationer i Jerusalem kom i ett mycket sent skede. Det är därför anmärkningsvärt och missvisande att man från svensk sida försöker ge sken av att det skett noggrant samråd med övriga EU-länder. Risken är att svensk trovärdighet skadas allvarligt efter denna incident.

Hur avser utrikesministern att förklara varför Sverige valde att inte informera sina EU-kolleger på det sätt som är brukligt i särskilt känsliga frågor?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1551 besvarad av

den 19 maj

Svar på fråga 2005/06:1551 om svensk visering till medlem i Hamasregeringen

Utrikesminister Jan Eliasson

Gunilla Carlsson har frågat mig om utfärdandet av visering till den palestinske flyktingministern Atef Adwan.

Låt mig inledningsvis understryka att Sverige till fullo står bakom det internationella samfundets krav på den Hamasledda palestinska regeringen att ta avstånd från våld, erkänna Israels rätt att existera och hålla ingångna avtal. Vi ställer oss också bakom det gemensamma beslutet i EU att inte ha några kontakter på politisk nivå med den palestinska regeringen.

Terroristlistningen av Hamas innebär att organisationens ekonomiska tillgångar ska frysas och att inga ekonomiska tillgångar eller finansiella tjänster får ställas till dess förfogande. Dessa förbud är direkt tillämpliga i alla EU:s medlemsstater. Det finns däremot inget generellt förbud mot att utfärda viseringar till Hamasföreträdare och således inget allmänt reseförbud. Om detta råder enighet i EU.

Generalkonsulatets i Jerusalem beslut att utfärda visering till Adwan och andra palestinier föregicks av en individuell prövning inom ramen för Schengenregelverket. Gruppen hade inbjudits av enskilda organisationer till en konferens i Sverige. Inga invändningar restes mot att utfärda visering till Adwan under de sedvanliga Schengenkonsultationerna.

Dock framfördes reservationer mot andra sökande som skulle delta i samma konferens. Följaktligen nekades dessa visering. Schengenkonsultationerna kompletterades med att vår generalkonsul i Jerusalem informerade sina EU-kolleger innan viseringarna utfärdades.

Att införa politiska konsultationer i hanteringen av enskilda viseringsärenden skulle innebära en förändring av Schengensamarbetets praxis. De rättsliga och praktiska följderna har inte utretts inom EU och det råder i dagsläget ingen enighet inom EU att införa sådana politiska konsultationer.

 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.