Till innehåll på sidan

Stöd till offren för den väpnade konflikten i Colombia

Skriftlig fråga 2007/08:255 av Astudillo, Luciano (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-11-13
Anmäld
2007-11-13
Besvarad
2007-11-21
Svar anmält
2007-11-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 november

Fråga

2007/08:255 Stöd till offren för den väpnade konflikten i Colombia

av Luciano Astudillo (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Den 30 november träffas G 24, den colombianska regeringen och det civila samhället i Bogotá för att utvärdera den gemensamma deklaration som antogs i Cartagena 2005. G 24 är ett organ för att samordna det internationella stödet till landet.

Bogotámötet, och den deklaration som antas på mötet, är viktig: dels för vilka prioriteringar det internationella samfundet gör för att stödja landet, dels för vilka åtaganden den colombianska regeringen är beredd att göra för att förbättra situationen i landet. Deklarationen utgör på så sätt en viktig gemensam plattform för regeringen, det internationella samfundet och det civila samhället.

Sedan 2002 pågår en demobiliseringsprocess av de olika paramilitära grupperingarna i landet, delar av denna sker inom ramen för lagen Ley de Justicia y Paz (lag 975 från 2005). De paramilitära grupperna, varav AUC är den största, har under decennier genomfört tusentals övergrepp mot bland annat civilbefolkningen, ledare i det civila samhället, fackföreningsaktiva, journalister och MR-försvarare.

I samband med mitt senaste besök i Colombia uppmärksammade jag att offrens situation inte fick tillräcklig uppmärksamhet i den pågående demobiliseringsprocessen. Offer får inte tillräckligt stöd att anmäla sina förövare. Offer får inte, i det fall som det kan behövas, skydd från sina tidigare förövare. Detta är allvarligt. Därför, menar jag, måste det internationella samfundets stöd till Colombia ha en tydlig profil och sätta offrens situation framför förövarnas.

Vilka åtgärder är utrikesministern beredd att vidta så att Bogotádeklarationen är tydlig med att sätta offrens situation i centrum?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:255 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 21 november

Svar på frågorna

2007/08:254 Stöd till det oberoende rättsväsendet i Colombia

2007/08:255 Stöd till offren för den väpnade konflikten i Colombia

Utrikesminister Carl Bildt

Luciano Astudillo har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta så att Bogotádeklarationen tydligt sätter offrens situation i centrum liksom uttrycker tydligt stöd för konstitutionsdomstolens och högsta domstolens arbete.

Regeringen har inom ramen för landfokuseringsarbetet beslutat att fortsatt stödja Colombia, med fokus på fred och säkerhet. Sverige, bilateralt och genom EU och FN, söker bidra till en hållbar politiskt förhandlad lösning på den interna väpnade konflikten i Colombia och verkar för att respekten för mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt upprätthålls. Genom en kombination av politiska initiativ och ett strategiskt utvecklingssamarbete åtnjuter vi i dag förtroende från de viktigaste aktörerna såväl nationellt som internationellt.

Med utgångspunkt i två internationella konferenser (London 2003 och Cartagena 2005) har ett forum för dialog om utvecklingsfrågor mellan Colombias regering, dess civila samhälle och det internationella samfundet byggts upp. Forumet benämns oftast G 24. Denna process har bidragit till att få i gång en trepartsdialog kring den interna väpnade konflikten, den humanitära krisen, respekt för mänskliga rättigheter och andra centrala utvecklingsfrågor. Sverige har varit mycket aktivt inom G 24 och var första ordförandeland när mekanismen etablerades 2003. Sverige är ordförande igen våren 2008. Nästa möte äger rum den 28–29 november 2007 i Bogotá. I samband med mötet antas en deklaration. Inom ramen för detta arbete lyfts frågor fram såsom offrens situation och vikten av ett oberoende rättsväsende.

Rättsstatens centrala roll liksom offrens rättigheter är också bland de viktiga frågor som Sverige har varit med och förhandlat fram i EU:s nya rådsslutsatser om Colombia som antogs den 19 november av Rådet för allmänna frågor och yttre förbindelser.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.