stöd till kommunala bostadsföretag

Skriftlig fråga 2004/05:1062 av Lundström, Nina (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-02-23
Anmäld
2005-02-25
Besvarad
2005-03-02
Svar anmält
2005-03-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 februari

Fråga 2004/05:1062

av Nina Lundström (fp) till samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin om stöd till kommunala bostadsföretag

Enligt en skrivelse till regeringen uppmärksammas att kommunerna ger stöd till kommunala bostadsföretag. Enligt en utredning fick 273 kommunala bostadsföretag kommunalt stöd år 2002. Frågan som infinner sig är om kommunalt stöd till kommunala bostadsföretag är förenligt med EU:s statsstödsregler. Kommunalt stöd kan falla under statsstödsreglerna, men sannolikt omfattas inte stödet av något av undantagen från statsstödsreglerna, och strider därmed antagligen mot EU:s regler.

Kommunala bostadsföretag har en hyresnormerande roll vilket påverkar hyresnivåerna för alla hyresbostäder, privata som offentliga. Kommunalt stöd till de egna bolagen i form av direkta bidrag, borgensåtaganden och andra kreditgarantier kan strida mot EU:s statsstödsregler. Om stöden inte är förenliga med statsstödsreglerna kan mottagaren i vissa fall bli återbetalningsskyldig om dessa beslutats efter Sveriges inträde i EU.

Med anledning av detta vill jag fråga samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin vilka åtgärder hon avser att vidta gällande de kommunala bostadsföretagens hyresnormerande roll.

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1062 besvarad av

den 2 mars

Svar på fråga 2004/05:1066 tjänste- och servicesektorn i Halland

Näringsminister Thomas Östros

Henrik von Sydow har frågat mig vad jag ska göra för att skapa en starkare tjänste- och servicesektor i Halland, mot bakgrund av Nuteks årsbok som uttrycker önskemål om en mer tillväxt- och företagsinriktad regionalpolitik.

Den publikation som von Sydow hänvisar till, Nuteks årsbok för år 2005, innehåller intressant läsning kring den regionala utvecklingen. Halmstad, tillsammans med Örnsköldsvik och Karlskrona, ligger högt vad gäller ekonomisk utveckling i en analys av Sveriges 81 lokala arbetskraftsregioner. Växtkraften i Halland bör därmed ses som ett föredöme för resten av landet.

Tjänstesektorn är en oerhört expansiv sektor av ekonomin, både i Sverige och utomlands. Den del av tjänstesektorn som är mest betydelsefull för tillväxten är redan i dag företagstjänster. Näringsgrenen Fastighets- och uthyrningsverksamhet, företagstjänster ökade under 2003 sitt förädlingsvärde med 350 miljarder kronor och är därmed den näringsgren som bidrar mest till ökningen av BNP. Det är också här vi ser störst inflöde av nya företag, även om också utbildningsområdet växer snabbt ur det perspektivet. Det är viktigt att undersöka alla möjligheter att öka tillväxten och som näringsminister är min mest prioriterade uppgift att skapa bästa möjliga förutsättningar för ett konkurrenskraftigt näringsliv och livskraftiga företag.

Sverige har ett bra näringsklimat och ett starkt näringsliv. Sverige har under de senaste åtta åren haft en mycket god ekonomisk utveckling, med en starkare tillväxt, en snabbare produktivitetsökning och en högre sysselsättning än omvärlden. Men vi ska bli ännu bättre. Den innovationsstrategi @ Innovativa Sverige @ som jag och Leif Pagrotsky presenterade i somras ger en bra plattform för arbetet med att stärka Sveriges konkurrenskraft.

Företagen ska kunna ägna sin tid åt att utveckla sina företag och produkter och att skaffa kunder. Det ska vara smidigt, enkelt och snabbt att skaffa de papper som behövs. Regeringens handlingsprogram för minskad administration för företagen omfattar 291 åtgärder från nio departement och 46 myndigheter. Det är en god start för ett enklare företagande i Sverige.

Verket för näringslivsutveckling (Nutek) har fått i uppdrag att genomföra ett nationellt program för att främja entreprenörskap. Under 2005 har regeringen avsatt 45 miljoner kronor till detta program. Programmet syftar till att öka intresset för och kunskaperna om entreprenörskap i grund- och gymnasieskolan samt i högskolan och på universitet. Programmet ska bidra till att få fler intresserade av att starta företag men också till att öka alla ungdomars entreprenörsanda.

Ett av huvudsyftena med slopandet av arvs- och gåvoskatterna är att underlätta generationsskiften i företag. I början av december 2004 fick Nutek i uppdrag att, tillsammans med näringslivets organisationer, genomföra ett program för att underlätta generationsskiften i företag.

Regeringen förstärker dessutom handels- och investeringsfrämjandet med närmare 100 miljoner kronor under året. För att stimulera de små och medelstora företagen att utnyttja sina exportpotentialer förstärks Exportrådets budget i år med närmare 35 miljoner kronor. Under 2005 satsar Exportrådet särskilt på att främja internationalisering och export för underleverantörer inom verkstadsindustrin, särskilt företag som levererar till fordonsindustrin. Regeringen gör dessutom under året särskilda exportsatsningar på bland annat miljöteknik och teknik för förnybar energi.

Närmare 2 miljarder kronor satsas under en tioårsperiod för att säkerställa tillgången på kapital för de företag som befinner sig i skärningspunkten mellan idé och färdig produkt. Tyngdpunkten i satsningen är bildandet av bolaget Innovationsbron AB, en nationell koncern som ska bygga samman det komplicerade nätverk av riskkapitalbolag som finns i dag.

Dessa åtgärder syftar till att främja företagandet i hela Sverige och jag är övertygad om att det gagnar även tjänste- och servicesektorn i Halland.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.