stöd till behandling efter hungerstrejk

Skriftlig fråga 2000/01:1688 av Andersson, Marianne (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-09-14
Anmäld
2001-09-18
Besvarad
2001-09-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 september

Fråga 2000/01:1688

av Marianne Andersson (c) till statsrådet Maj-Inger Klingvall om stöd till behandling efter hungerstrejk

Ett stort antal (mer än 1 000) fångar i Turkiet har hungerstrejkat sedan den 20 oktober förra året i protest mot nuvarande och planerade förhållanden i fängelserna.

Detta har blivit en stor tragedi. Mer än 30 personer har dött. För att undvika fler dödsfall i fängelserna släpptes ett stort antal fångar under sommaren. De var i ett mycket dåligt skick och i omedelbart behov av behandling och rehabilitering. Det turkiska samhället erbjuder inget av detta. Behoven är mycket stora och Human Rights Foundation of Turkey, HRFT, är den organisation som försöker behandla och rehabilitera dessa fångar inom ramen för sina resurser. Ingen av fångarna omfattas av någon som helst socialförsäkring. HRFT är nu i starkt behov av stöd och resurser för att kunna behandla dessa patienter såväl på akut kort som på längre sikt. Sverige har tidigare visat stort intresse av stödet till mänskliga rättigheter i Turkiet och bör kunna ställa upp även i denna svåra situation.

Jag vill med anledning av detta ställa följande fråga:

På vilket sätt avser biståndsministern stödja arbetet med behandling och rehabilitering av de tidigare hungerstrejkande fångarna i Turkiet?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1688 besvarad av

den 20 september

Svar på fråga 2000/01:1688 om stöd till behandling efter hungerstrejk

Statsrådet Maj-Inger Klingvall

Marianne Andersson har frågat mig på vilket sätt jag avser stödja arbetet med behandling och rehabilitering av de tidigare hungerstrejkande fångarna i Turkiet.

Det som händer i de turkiska fängelserna är en mänsklig tragedi. Sverige och EU har under den tid som hungerstrejkerna pågått varit mycket tydliga i budskapet till den turkiska regeringen. Den turkiska regeringen måste vidta alla lämpliga åtgärder för att undvika fler dödsfall. Vi välkomnar att den turkiska regeringen samarbetar med Europarådets antitortyrkommitté. Det är viktigt att samtliga rekommendationer från denna kommitté beaktas. Den turkiska regeringen har genomfört ett antal lagändringar, inte minst i syfte att förhindra isolering av fångar. Det är bra, men lika viktigt som antagandet av de nya lagarna är deras tillämpning. Vi kommer att fortsätta föra fram detta budskap i vår dialog med den turkiska regeringen.

Jag vill också påminna om att EU:s anslutningspartnerskap för Turkiet, som antogs av rådet den 8 mars, innefattar fängelsereform som ett prioriterat område där Turkiet behöver vidta åtgärder i syfte att uppfylla de politiska Köpenhamnskriterierna.

Human Rights Foundation of Turkey (HRFT) får sedan många år ett omfattande svenskt stöd från Sida via Röda Korset för rehabilitering av tortyroffer. HRFT gör ett mycket viktigt arbete och det är av största vikt att de hungerstrejkande som fått lämna fängelserna får den vård de behöver. Detta är en humanitär fråga och den turkiska regeringen har ett stort ansvar. Jag vill betona att det är den humanitära aspekten som är avgörande i detta sammanhang, inte de hungerstrejkandes åsikter.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.