Stöd i tid till krisande företag

Skriftlig fråga 2020/21:1093 av Johan Hultberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-17
Överlämnad
2020-12-18
Besvarad
2021-01-04
Sista svarsdatum
2021-01-04
Anmäld
2021-01-04
Svarsdatum
2021-01-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Svenska företag genomgår nu ett stålbad de aldrig hade kunnat förutse. Coronapandemin slår stenhårt mot näringslivet och arbetsmarknaden i stort. Särskilt hårt drabbade är dock vissa branscher och delar av vårt land såsom företag inom restaurang- och besöksnäringen, sällanköpshandeln i allmänhet och gränshandeln i synnerhet. Allra mest utsatta är mindre företag vars svåra situation regeringen antingen inte förstått eller tagit på tillräckligt stort allvar. Det tog hela nio månader innan enskilda näringsidkare ens kunde söka krisstöd, och nu är det många företagare som är förtvivlade över hur svårt och framför allt hur lång tid det tar att få utlovade krisstöd.

Företag undertecknad haft kontakt med beskriver regeringens agerade som bedrägligt. Regeringen har hållit otaliga presskonferenser där man skickat budskapet till landets företagare om att stöd och hjälp kommer. Företagen tvingas dock senare konstatera att det dröjer innan stöden är på plats, att systemen är krångligt utformade och att handläggningstiderna är långa. När utbetalningarna dröjer halvårsvis känner företagen sig lurade och uppfattar att stöden rent av snarare stjälpt än hjälpt.

Under hösten har regeringen gett besked om att man förlänger möjligheterna till korttidspermittering liksom omsättningsstöd. I båda fallen är stödutbetalningar dock många månader bort. Förslaget om förlängt omsättningsstöd för augusti och fram till årsskiftet är nu ute på remiss. Sedan ska regeringen färdigställa sitt förslag och överlämna det till riksdagen för beredning och beslut. De hårt drabbade företagen kan i bästa fall räkna med pengar på kontot i mars eller april nästa år. När det gäller det nya korttidsstödet är situationen snarlik. Beslut väntas tas av riksdagen i mitten av februari, och sedan har Tillväxtverkets generaldirektör uppgett att myndigheten behöver åtta veckor på sig innan det nya ansökningssystemet är på plats.

Haveriet med dysfunktionella och sena krisstöd riskerar många svenska jobb och företag. För detta vilar ett tungt ansvar på regeringen i allmänhet och på näringsministern i synnerhet. Företag går nu under och livsdrömmar krossas när regeringens utlovade krisstöd närmast blir till hägringar för företag i akut kris.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vad avser ministern att göra för att dels skyndsamt få de nya stöden på plats och dels korta de oacceptabelt långa handläggningstiderna så att drabbade företag kan få krisstöd i tid?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1093 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

Svar på fråga 2020/21:1093 av Johan Hultberg (M) Stöd i tid till krisande företag

Johan Hultberg har frågat mig vad jag avser att göra för att dels skyndsamt få de nya stöden på plats och dels korta de oacceptabelt långa handläggningstiderna så att drabbade företag kan få krisstöd i tid.

Under året har regeringen presenterat en rad stödåtgärder för att mildra konsekvenserna av coronapandemin för jobb och företag. Stöden som tagits fram har olika konstruktion och tar sikte på olika problem för att tillsammans skapa så bra förutsättningar som möjligt för landets företag att överbrygga de negativa ekonomiska konsekvenserna av den pågående pandemin.

Omsättningsstödet och omställningsstödet är stöd som baseras på ett omsättningstapp. Stödet vid korttidsarbete avser i stället stöd för lönekostnader. Därutöver har insatser gjorts för att bland annat stärka företagens lånefinansieringsmöjligheter, och möjlighet till anstånd med skatteinbetalningar har införts. I samband med att smittspridningen tilltagit har regeringen meddelat att man kommer föreslå att flera av stödåtgärderna förlängs.

När det gäller den utökade möjligheten för företagen att få tillfälligt anstånd med inbetalning av preliminär skatt, arbetsgivaravgifter och mervärdesskatt hade Skatteverket den 21 december 2020 fattat 113 600 beslut om anstånd till ca 41 900 företag. Det totala anståndsbeloppet uppgick till 38,7 miljarder kronor. Avseende stödet vid korttidsarbete hade över 73 000 ansökningar inkommit till Tillväxtverket per den 22 december 2020. Det beviljade beloppet uppgår till 31,5 miljarder kronor och omfattar 590 000 anställda. 

För att möta det stora söktrycket för stöden har de handläggande myndigheterna gjort personalförstärkningar och prioriterat om arbetsuppgifter för befintlig personal till förmån för exempelvis handläggning av korttidsstöd. Tillväxtverket påbörjade i november sitt arbete med att förbereda för de förändringar som krävs i myndighetens tekniska stödsystem för att möjliggöra utbetalning av det aviserade fortsatta stödet under 2021, även till de arbetsgivare som avslutat sin korttidspermittering under 2020.

Riksdagen har därtill förstärkt Tillväxtverkets förvaltningsanslag efter förslag från regeringen, med 20 miljoner kronor i regeringens första extra ändringsbudget och med 160 miljoner kronor i regeringens sjätte extra ändringsbudget. Vidare kommer regeringen att föreslå att Tillväxtverkets förvaltningsanslag förstärks med sammanlagt 450 miljoner kronor 2021.

Avslutningsvis följer regeringen noggrant de ekonomiska effekterna för företagen och överväger löpande behovet av erforderliga åtgärder för näringslivet.

Stockholm den 23 december 2020

Ibrahim Baylan

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.