Till innehåll på sidan

Statligt driftsstöd till regionala flygplatser

Skriftlig fråga 2019/20:880 av Gudrun Brunegård (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-02-04
Överlämnad
2020-02-04
Anmäld
2020-02-05
Svarsdatum
2020-02-12
Sista svarsdatum
2020-02-12
Besvarad
2020-02-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Hela Sverige ska leva, heter det. Sverige ska hålla ihop och det ska vara möjligt att bo, leva, och verka i alla delar av landet, säger landsbygdsministern på Socialdemokraternas hemsida.

Kalmar län är ett av Sveriges främsta besökslän, men de kollektiva färdmedlen lämnar en hel del övrigt att önska. På grund av det geografiska läget, i Sveriges sydöstra hörn, är länet beroende av andra läns välvilja för att få några satsningar. Endast en bråkdel av statens satsningar går till Kalmar läns väg- eller järnvägsnät.

För den som bor i södra delen av Kalmar län och ska till huvudstaden tar en resa med tåg runt fem timmar och det tar nästan lika lång tid med bil. Tåg från Växjö till Stockholm tar tre och en halv timme. Det säger sig självt att det är svårt att konkurrera på sådana villkor.

Flyget är en del av kollektivtrafiken. Det är viktigt att residens- och universitetsstaden har snabba och väl fungerande förbindelser med huvudstaden och omvärlden. Det faktum att det finns en flygplats med flera dagliga förbindelser till Stockholm var en viktig faktor i besluten om att lokalisera E-hälsomyndigheten i Kalmar. Det är också nödvändigt för att ett livskraftigt näringsliv ska kunna utvecklas. Därför är flyget nödvändigt för södra länsdelens konkurrenskraft.

Även ur säkerhetsaspekt är Kalmar Öland Airport av strategisk betydelse.

Flyget ifrågasätts i dag på grund av miljöpåverkan. Det är därför viktigt att den miljöutveckling som redan i dag pågår får drivkrafter att fortsätta. Kalmarflyget använder redan i dag en stor andel biobränsle. Vi ser ett behov av att flyget fortsätter med den miljöutveckling som man redan i dag håller på med.

I dagarna står Kalmar Öland Airport inför beslut om en ny ägarkonstruktion, där Region Kalmar län går in som delägare tillsammans med Kalmar kommun, något som väcker diskussion med tanke på de stora behov regionen har när det gäller att tillhandahålla hälso- och sjukvård. Det borde dock kunna vara en rimlig princip att det i varje län finns en flygplats, för att skapa någorlunda likvärdighet i landet.

Med hänvisning till detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Hur ser regeringen på de förslag som framförts i debatten angående statligt driftsstöd till regionala flygplatser?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:880 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)




Svar på fråga 2019/20:880 av Gudrun Brunegård (KD)
Statligt driftsstöd till regionala flygplatser

Gudrun Brunegård har frågat mig om hur regeringen ser på de förslag som framförts i debatten angående statligt driftsstöd till regionala flygplatser.

Jag är medveten om att flygets förutsättningar är en fråga som är uppmärksammad på flera håll i landet. Det finns ett statligt driftsstöd sedan lång tid tillbaka. Kalmar Öland Airport får årligen cirka 3,5 miljoner kronor i statligt driftsstöd. Inom Infrastrukturdepartementet pågår en översyn avseende de regionala flygplatsernas förutsättningar.

Stockholm den 11 februari 2020

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.