Statens energimyndighet

Skriftlig fråga 2004/05:1403 av Sjöstrand, Sven-Erik (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-04-13
Anmäld
2005-04-13
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2005-04-27
Svar anmält
2005-04-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 april

Fråga 2004/05:1403

av Sven-Erik Sjöstrand (v) till samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin om Statens energimyndighet

De bolag som har ett ansvar för kraftnäten i Sverige har fått mycket berättigad kritik för sitt sätt att sköta kraftledningarna i landet. Bolagen har gjort stora vinster utan att omsätta dessa i effektivare och säkrare ledningar. Den myndighet som har att utöva tillsynen över säkerheten, Statens Energimyndighet (Stem), märks inte av.

Det finns många exempel på att kraftbolagen gör lite som de vill, men låt mig ta ett konkret exempel på ett ärende som fortfarande inte är avgjort.

I gränstrakterna mellan Skåne och Blekinge finns en kraftledning som ägs av Sydkraft. Ledningen erhöll koncession den 1 april 1966 med giltighet till och med den 30 september 1999. Sydkraft visste alltså redan 1966 att man behövde lämna in ansökan 1999. Men Sydkraft lämnade in en ofullständig ansökan någon månad före utgången 1999. Stem var då tvungen att ge Sydkraft dispens. På vissa delar av sträckningen finns ett stort missnöje med placeringen eftersom där i dag finns såväl förskola som skola och bostadshus. Med dagens antagna försiktighetsprincip måste ledningen flyttas eller grävas ned. Trots att såväl kommun som länsstyrelse är eniga om att åtgärder måste vidtas och trots ett antal dödsfall bland människor som funnits i omedelbar närhet av ledningen finns fortfarande sex år efter utgången koncession inget beslut från Stem.

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att människor ska känna att Statens energimyndighet har kraft att föra utsatta människors talan?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1403 besvarad av

den 27 april

Svar på fråga 2004/05:1403 om Statens energimyndighet

Utrikesminister Laila Freivalds

Sven-Erik Sjöstrand har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att människor ska känna att Statens energimyndighet har kraft att föra utsatta människors talan.

Låt mig först säga att jag inte vill uttala mig om prövningen av ett enskilt ärende, särskilt inte då prövning pågår. Generellt kan jag dock säga att problemet med att nätägare inkom sent med ansökan om förnyad koncession uppmärksammades redan i mitten på 1990-talet. Lagstiftningen ändrades därför och från den 1 januari 1998 gäller att en ansökan om förnyad koncession ska inkomma senast två år innan den gällande koncessionen går ut. Denna två-årsregel ger i normala fall Energimyndigheten gott om tid att handlägga ansökan om förnyad koncession. Energimyndigheten har under senare år arbetat hårt med att förkorta tiden för handläggning av koncessionsärenden. I dag handläggs ärenden om förnyad koncession i normala fall inom två år. När det gäller ansökan om ny koncession är handläggningstiden cirka sex månader.

Beroende på ärendets karaktär kan dock tiden för handläggning variera. Ett komplicerat ärende, där till exempel ny sträckning av ledningen är aktuellt, kan då ta längre tid bland annat för att nya markägare som tidigare inte varit berörda av ledningen måste få yttra sig. Detta är också ett sätt att säkerställa att berörda människor får föra sin talan. Den gamla koncessionen gäller dock till dess att beslut om förnyad koncession har fattats vilket innebär att nätägaren omfattas av alla de skyldigheter som en koncessionshavare har enligt ellagen.

Jag skulle vilja påstå att det är just på grund av att Energimyndigheten faktiskt för utsatta människors talan, både de som i dag är berörda av ledningen och även de som kan komma att beröras av ledningen om sträckningen ändras, som handläggningen av ett komplicerat ärende kan dra ut på tiden. Eftersom en ledning kommer att få koncession för en lång tid, i normala fall 40 år om det avser en nätkoncession för linje, är det mycket viktigt att alla alternativ och synpunkter beaktas under handläggningen.

Jag kan även nämna regeringen avser att ytterligare stödja utsatta människor genom att skärpa kraven i ellagen. I det uppdrag om leveranssäkerhet som regeringen gav till Energimarknadsinspektionen inom Energimyndigheten i februari ingår att myndigheten ska se över möjligheterna till och formulera förslag till ytterligare skärpning i reglerna för tvångsförvaltning av elnät respektive återkallande av koncession för de nätföretag som inte har en hög driftsäkerhet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.