Till innehåll på sidan

Staten som god fastighetsägare under coronakrisen

Skriftlig fråga 2019/20:1184 av Johan Hultberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-04-14
Överlämnad
2020-04-15
Anmäld
2020-04-16
Svarsdatum
2020-04-22
Sista svarsdatum
2020-04-22
Besvarad
2020-04-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Den pågående coronakrisen får oerhörda ekonomiska konsekvenser. Vi ser nya dystra rekord vad gäller varsel och konkurser. Bara i undertecknads hemlän, Västra Götaland, varslades under mars månad 7 000 personer, och tempot i nedgången tycks inte bromsa in utan tvärtom öka. För mig och Moderaterna är det uppenbart att de åtgärder som regeringen hittills har vidtagit för att dämpa krisens effekter har varit otillräckliga och många gånger dessutom för krångliga. 

För att undvika massarbetslöshet och för att rädda i grunden livskraftiga företag från konkurs har vi moderater lagt förslag om helt slopade arbetsgivaravgifter i april och maj, om korttidspermittering på heltid samt att staten ska gå in och betala fasta kostnader för företag med stora inkomsttapp orsakade av coronakrisen. 

Regeringen behöver lyssna på kritiken från inte bara oss moderater utan också näringslivets organisationer och de fackliga organisationerna, som uppmanar regeringen att göra mer och snabbare. Men regeringen behöver också säkerställa att redan beslutade åtgärder får avsedd effekt. I regeringens extra ändringsbudget avsattes 5 miljarder för stöd till sänkta hyror för utsatta branscher, såsom sällanköpshandeln samt hotell- och restaurangbranschen. Genom stödet kan den fastighetsägare som sänkt den fasta hyran få kompensation för en del av nedsättningen. 

Jag tycker det är viktigt att staten som stor fastighetsägare och hyresvärd agerar som ett gott föredöme under denna svåra kris. Jernhuset och andra statliga hyresvärdar behöver agera snabbt och försöka ge hårt drabbade hyresgäster sänkta hyror. Tyvärr kommer signaler om att de statliga hyresvärdarna tvärtom är långsamma och inte alls särskilt medgörliga. Det gör mig bekymrad. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Per Bolund följande:

 

Tänker statsrådet vidta några åtgärder för att statliga fastighetsägare ska göra allt vad de kan för att hjälpa branscher och hyresgäster som drabbats hårt av pågående coronakris? 

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1184 besvarad av Statsrådet Per Bolund (MP)



N2020/01084/BSÄ

Närings

departementet

Finansmarknads- och bostadsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1184 av Johan Hultberg (M)
Staten som god fastighetsägare under coronakrisen

Johan Hultberg har frågat mig om jag tänker vidta några åtgärder för att statliga fastighetsägare ska göra allt vad de kan för att hjälpa branscher och hyresgäster som drabbats hårt av pågående coronakris.

Det är viktigt att hyresvärdar nu tar ansvar för att ingå avtal om rabatt på hyran för att på så sätt stödja drabbade hyresgäster. Det gäller även bolag med statligt ägande.

Det är bolagens styrelser och ledningar som ansvarar för bolagens organisation och förvaltningen av dess angelägenheter, samt den löpande förvaltningen av bolagens operativa verksamhet. Jag har förtroende för att styrelserna och ledningarna i de statligt ägda fastighetsbolagen hanterar detta på ett professionellt och ansvarsfullt sätt.

Avseende de båda fastighetsförvaltande myndigheterna Fortifikationsverket respektive Statens fastighetsverk (SFV) har den senare myndighetens räntekontokredit (i torsdags) utökats med 100 miljoner kronor till 300 miljoner kronor. Den utökade räntekontokrediten innebär att SFV får utrymme att hantera drabbade hyresgästers behov när de ger hyresrabatter. Såväl SFV som de statliga bolagen kan ta del av det statliga stödet i enlighet med förordningen (2020:337) om statligt stöd när vissa lokalhyresgäster fått rabatt på hyran. Regeringen kommer fortsatt att följa utvecklingen och löpande pröva behovet av ytterligare åtgärder på området.

Stockholm den 22 april 2020

Per Bolund

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.