Till innehåll på sidan

Stärkt skydd i skönhetsbranschen

Skriftlig fråga 2017/18:816 av Camilla Waltersson Grönvall (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2018-02-19
Överlämnad
2018-02-20
Anmäld
2018-02-27
Sista svarsdatum
2018-02-28
Svarsdatum
2018-03-07
Besvarad
2018-03-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

En hel del skönhetsbehandlingar kräver medicinsk kompetens, men trots detta finns ingen lag som reglerar skyddet för den som drabbas av skada. Många har fallit offer för outbildad personal på skönhetssalonger, och mörkertalet för just hur många personer det rör sig om är fortfarande stort. Det är i stor utsträckning tjejer och unga kvinnor som drabbas. I bästa fall klarar de sig undan med en obehaglig upplevelse och i värsta fall får de sina liv förstörda.

En utredning på området har genomförts, men då utredningen fått kraftig kritik av remissinstanserna valde regeringen att ge ett nytt utredningsuppdrag. Socialstyrelsen ska om ungefär ett år redovisa den nya utredningen – vilken även syftar till att undersöka hur en person som skadas ska kunna kompenseras.

Internationellt är många förvånade över att den svenska skönhetsmarknaden är oreglerad.  I vårt grannland Danmark finns den här typen av ingrepp redan reglerade i hälso- och sjukvårdslagen. Seriösa aktörer vill se lagkrav på licensierad personal, fungerande ansvarssystem och försäkringar som gör det möjligt för patienter att få ersättning om ingreppet går fel eller måste göras om.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Hur ämnar ministern och regeringen agera för att skydda de personer som drabbats av brister inom skönhetsbranschen fram tills dess att utredningen är klar?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:816 besvarad av Socialminister Annika Strandhäll (S)



S2018/01182/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:816 av Camilla Waltersson Grönvall (M)
Stärkt skydd i skönhetsbranschen

Camilla Waltersson Grönvall har frågat mig hur jag och regeringen ämnar agera för att skydda de personer som drabbats av brister inom skönhetsbranschen fram till dess att utredningen är klar.

Att stärka skyddet för den som drabbats av en skada vid estetiska behandlingar är en viktig fråga för regeringen. Hanteringen av frågan har dock fördröjts av att de förslag som presenterades i den så kallade Skönhetsutredningen (SOU 2015:100) inte bedömdes vara genomförbara. Flera remissinstanser ifrågasatte bland annat om förslagen som lämnades av utredningen faktiskt skulle innebära ett bättre skydd vid utförandet av estetiska behandlingar.

Idag finns ett system som ger den enskilde ett visst skydd vid utförandet av estetiska behandlingar. I viss utsträckning omfattas behandlingarna av Inspektionen för vård och omsorgs tillsynsansvar över legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal, kommunernas tillsynsansvar över yrkesmässiga hygieniska verksamheter enligt miljöbalken samt konsumentskyddslagstiftningen. Nuvarande system har dock brister, och för att inte lämna frågan olöst har regeringen därför uppdragit till Socialstyrelsen att utreda om estetiska behandlingar som kräver medicinsk kompetens och som kan innebära betydande hälsorisker, ska omfattas av samma skydd för den enskilde som gäller enligt hälso- och sjukvårdslagstiftningen och hur detta i så fall ska regleras. I uppdraget ingår också att utreda om vissa av dessa estetiska behandlingar inte ska få utföras av annan än hälso- och sjukvårdspersonal. Myndigheten ska redovisa uppdraget senast den 30 september 2018.

Jag ser fram emot att ta del av resultatet från Socialstyrelsen utredning och följer noga utvecklingen på området.

Stockholm den 7 mars 2018

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.