stängning av svenska kärnkraftverk

Skriftlig fråga 2004/05:572 av Sjösten, Ulf (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-12-10
Anmäld
2004-12-10
Besvarad
2004-12-15
Svar anmält
2004-12-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 december

Fråga 2004/05:572

av Ulf Sjösten (m) till samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin om stängning av svenska kärnkraftverk

Sverige är starkt beroende av tillverkningsindustrin för tillväxt och utveckling.

Sveriges förmåga att konkurrera på en internationell marknad är nära kopplad till tillgången på billig elkraft, där priserna präglas av stabilitet och förutsägbarhet.

Regeringens energipolitik har inneburit att Sverige i dag har ett importöverskott av el som ofta har producerats på ett miljömässigt dåligt sätt. Nu understryks det ytterligare genom överenskommelsen om att avveckla Barsebäck 2.

Regeringens politik på energiområdet skapar stor osäkerhet om den svenska produktionen av el och de svenska elpriserna i framtiden.

Vilka åtgärder avser samhällsbyggnadsministern att vidta för att klarlägga tidsramarna för en eventuell avveckling av de övriga svenska kärnkraftverken, till exempel Ringhals?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:572 besvarad av

den 15 december

Svar på fråga 2004/05:572 om stängning av svenska kärnkraftverk

Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin

Ulf Sjösten har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att klarlägga tidsramarna för en eventuell avveckling av de övriga svenska kärnkraftverken, till exempel Ringhals.

En viktig utgångspunkt för energipolitiken har alltsedan folkomröstningen 1980 varit att kärnkraften ska avvecklas i den takt som är möjlig, med hänsyn till behovet av elektrisk kraft för upprätthållande av sysselsättning och välfärd.

I sitt energipolitiska beslut 1997 fastslog riksdagen att avvecklingen skulle börja med de båda reaktorerna i Barsebäck. I oktober i år togs ytterligare ett steg på vägen genom att Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet presenterade en strategi för den fortsatta avvecklingen. I strategin klargörs att efter stängningen av Barsebäck 2 kommer en prövning att göras av de äldsta reaktorerna. En sådan prövning bör ske ett par år efter stängningen av Barsebäck 2. Jag kan självklart inte föregripa en sådan prövning.

Alla de svenska kärnkraftsreaktorerna tillkom under en period på 13 år och därmed riskerar de att falla för åldersstrecket under en kort period. En sådan hastig avveckling skulle kunna ge allvarliga konsekvenser för sysselsättning och välfärd. Inriktningen på energipolitiken är i stället en utfasning av kärnkraftsreaktorerna i den takt som är möjlig med hänsyn till att det finns ny och miljövänlig energi att ersätta deras energiproduktion med. Avvecklingen måste ske successivt på ett ansvarsfullt och kontrollerat sätt och utbyggnad av ny elproduktion ske kontinuerligt så att svensk industri och samhället i övrigt tillförsäkras el på internationellt konkurrenskraftiga villkor.

Visionen är att Sverige på lång sikt ska basera hela sin energitillförsel på förnybar energi. Hur väl vi lyckas med energieffektivisering och med omställningen till förnybar energiproduktion kommer att vara avgörande för takten i kärnkraftsavvecklingen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.