Språkkunskaper som konkurrensfördel

Skriftlig fråga 2006/07:242 av Astudillo, Luciano (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-11-30
Anmäld
2006-11-30
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2006-12-20
Besvarad
2006-12-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 november

Fråga

2006/07:242 Språkkunskaper som konkurrensfördel

av Luciano Astudillo (s)

till statsrådet Jan Björklund (fp)

I en internationaliserad värld är språk och kulturkunskaper en viktig faktor för att öka handeln och därmed tillväxten. En strategisk satsning som den socialdemokratiska regeringen genomfört i linje med detta var det så kallade exportsäljarprogrammet @ ett utbildningsprogram som sker i samarbete med Exportrådet.

Målet med utbildningen har varit att utbilda personer som kan hjälpa små företag att komma ut på världsmarknaden. Tanken har varit att dra nytta av de kunskaper som personer har om länder i vilka Exportrådet inte har full kapacitet. I en första omgång har man inriktat sig på att utbilda personer som behärskar spanska och som har erfarenhet av spansktalande miljöer. Därefter har andra språk prioriterats.

Ett land som kan kommunicera med övriga världen kommer att skaffa sig konkurrensfördelar; det kommer att bli bättre på att sälja sig själv och därmed kommer handeln att öka. På sikt skulle Sverige kunna ha en kår av personer som kan hjälpa svenska företag ute i världen.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet:

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att se till att exportsäljarprogrammet kan fortsätta att utvecklas?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:242 besvarad av Statsrådet Sven Otto Littorin

den 20 december

Svar på fråga

2006/07:242 Språkkunskaper som konkurrensfördel

Statsrådet Sven Otto Littorin

Luciano Astudillo har frågat statsrådet Jan Björklund vilka initiativ han avser att ta för att se till att exportsäljarprogrammet, ett utbildningsprogram som anordnas av Exportrådet, ska kunna fortsätta utvecklas. Frågan har överlämnats till mig för besvarande.

Jag delar Luciano Astudillos uppfattning att det är viktigt att i en internationaliserad värld ta till vara individers språk- och kulturkunskaper. Det gäller inte minst i sammanhang där detta kan vara till hjälp för svenska småföretag som vill ut på exportmarknader.

Exportrådet har anordnat exportsäljarutbildningar sedan 1994. Deltagare i utbildningarna är arbetssökande som anvisas utbildningen av arbetsförmedlingen. Under 2006 har en utökad satsning, riktad också mot redan anställda, gjorts för att företag i samtliga län ska ha möjligheter att dra nytta av Exportrådets utbildning.

Utbildningar med aktuell inriktning arrangeras också av andra utbildningsanordnare. Inom det ordinarie utbildningsväsendet erbjuds till exempel exportsäljarutbildning i form av kvalificerad yrkesutbildning på flera orter i landet. Också inom högskoleväsendet erbjuds exportsäljarutbildning. Exportrådet är, i egenskap av utbildningsanordnare, således bara en av flera aktörer på en marknad.

Under 2006 upphandlade arbetsförmedlingarna ca 180 utbildningsplatser från Exportrådet samt ett antal ytterligare platser från andra utbildningsanordnare. Utgångspunkten i arbetsförmedlingarnas upphandling av utbildningsplatser är att det ska finnas brist på kvalificerad arbetskraft inom ett område. Det innebär att antalet upphandlade platser för exportsäljarutbildning kan variera år från år. I vilken utsträckning platser kommer att upphandlas framöver beror alltså på vilka behov som kommer att finnas på området.

I sammanhanget vill jag betona att den pågående omläggningen av arbetsmarknadspolitiken syftar till att koncentrera denna till dess kärnuppgift, att förbättra matchningen. I rådande konjunkturläge, med en stark efterfrågan på arbetskraft, har regeringen därför bedömt att antalet platser i arbetsmarknadspolitiska program, inklusive arbetsmarknadsutbildning, bör dras ned för att undvika att låsa in personer som befinner sig relativt nära arbetsmarknaden i program.

Regeringen bedömer att Ams, givet konjunkturläget och de programplatser som står till förfogande, har utrymme att upphandla de arbetsmarknadsutbildningar som det finns behov av.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.