sociala skyddsnät för småföretagare

Skriftlig fråga 2000/01:125 av Sandström , Åke (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-10-24
Besvarad
2000-11-01
Anmäld
2000-11-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 oktober

Fråga 2000/01:125

av Åke Sandström (c) till statsrådet Maj-Inger Klingvall om sociala skyddsnät för småföretagare

Dagens s.k. sociala skyddsnät för småföretagare är inte anpassat till dagens arbetsliv där alltfler människor inte har en traditionell anställning utan ofta arbetar i projektanställningar.

Det är självfallet viktigt att lagar och regler som berör dessa frågor är anpassade till den verklighet vi lever i. Jag har också vid tidigare tillfällen fått beskedet att regeringen anser dessa frågor prioriterade.

Två betänkanden (SOU 1997:85) Förmån efter inkomst och (SOU 1998:34) Företagare med restarbetsförmåga samt departementsskrivelsen (Ds 1999:19) Beräkningsunderlag för dagersättning @ sjukpenning, föräldrapenning m.m. har alla berört frågor kring detta område.

Beredningen har pågått inom Socialdepartementet under mycket lång tid.

Min fråga till socialförsäkringsministern är:

Är ministern beredd att föreslå riksdagen regeländringar så att vi kan få ett försäkringssystem som är anpassat till dagens arbetsmarknad?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:125 besvarad av

den 1 november

Svar på fråga 2000/01:125 om sociala skyddsnät för småföretagare

Statsrådet Ingela Thalén

Åke Sandström har frågat statsrådet Maj-Inger Klingvall om hon är beredd att föreslå riksdagen regeländringar så att vi kan få ett försäkringssystem som är anpassat till dagens arbetsmarknad. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Som Åke Sandström säkert känner till har regeringen på grund av den kraftigt ökade sjukfrånvaron beslutat att en särskild utredare ska göra en analys av sjukförsäkringen (dir. 1999:54 och 82). Utredaren ska bl.a. fördjupa beskrivningen och analysen av varför sjukfrånvaron och utgifterna för sjukpenning förändras över tiden samt så långt som möjligt identifiera vilka direkta och indirekta faktorer som är avgörande för sjukpenningförsäkringens kostnadsutveckling. Utredaren ska bl.a. redovisa hur incitament för såväl individ, arbetsgivare m.fl. kan förändras i syfte att minska kostnaderna. Utredaren har lämnat ett delbetänkande den 15 augusti i år Sjukförsäkringen @ basfakta och utvecklingsmöjligheter (SOU 2000:72) och ett slutbetänkande ska redovisas i december 2000.

Vidare har en särskild utredare med uppdrag att se över den arbetslivsinriktade rehabiliteringen (dir. 1999:44) den 30 augusti i år lämnat sitt slutbetänkande Rehabilitering till arbete @ en reform med individen i centrum (SOU 2000:78). I uppdraget ingick bl.a. att kartlägga den arbetslivsinriktade rehabiliteringsprocessen, att utforma en plattform för prioriteringar samt att klargöra hur ansvar och uppgifter effektivast kan fördelas mellan olika aktörer i rehabiliteringsarbetet. Utredaren skulle också beakta den rådande utvecklingen på arbetsmarknaden avseende t.ex. sysselsättnings- och företagsstruktur, arbets- och anställningsvillkor och krav på arbetskraftens kompetens. Båda de ovan nämnda betänkandena är nu ute på remissbehandling till den 22 december 2000.

Regeringen har vidare tillsatt en arbetsgrupp som har till uppgift att skapa en struktur inom ohälsoområdet som bryter den negativa utvecklingen. Arbetsgruppen kommer att rapportera direkt till statsråden för Social-, Närings- och Finansdepartementen.

Mot bakgrunden av att det för närvarande pågår ett omfattande utredningsarbete som tar upp frågor som till stor del berör arbetslivet har regeringen inte för avsikt att nu föreslå några regeländringar i det sociala skyddsnätet för småföretagare.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.