Till innehåll på sidan

skyddsombudens rättigheter och befogenheter

Skriftlig fråga 2003/04:1219 av Wittgren-Ahl, Siw (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-05-17
Anmäld
2004-05-18
Besvarad
2004-05-26
Svar anmält
2004-05-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 maj

Fråga 2003/04:1219

av Siw Wittgren-Ahl (s) till statsrådet Hans Karlsson om skyddsombudens rättigheter och befogenheter

Enligt arbetsmiljölagen ska arbetsgivare och arbetstagare samverka för att åstadkomma en god arbetsmiljö. Personalen ska företrädas av skyddsombud utsedda av den lokala arbetstagarorganisationen. Skyddsombudet ska vända sig till arbetsgivaren för information och handlingar och begäran om åtgärder. Skyddsombudet har också rätt att avbryta arbete som innebär allvarlig fara, om rättelse inte sker efter att skyddsombudet vänt sig till arbetsgivaren.

Det uppstår dock oklarheter vad gäller skyddsombudets rättigheter och befogenheter när arbetsmiljöarbetet involverar relationer till flera arbetsgivare på en arbetsplats. Vem ska exempelvis skyddsombudet vända sig till om det handlar om arbetsmiljöproblem i samband med inhyrd arbetskraft? Arbetsgivaren i detta fall är exempelvis ett bemanningsföretag, som inte disponerar över arbetssituationen.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att klarlägga skyddsombudens rättigheter och befogenheter när arbetsmiljöarbetet involverar flera arbetsgivare på en arbetsplats?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1219 besvarad av

den 25 maj

Svar på fråga 2003/04:1219 om skyddsombudens rättigheter och befogenheter

Statsrådet Hans Karlsson

Siw Wittgren-Ahl har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att klarlägga skyddsombudens rättigheter och befogenheter när arbetsmiljöarbetet involverar flera arbetsgivare på en arbetsplats.

Skyddsombuden har en avgörande roll i den samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare som ska ske i arbetsmiljöarbetet och som är en av hörnpelarna i arbetsmiljölagstiftningen. Reglerna i 6 kap. arbetsmiljölagen (AML) om tillsättande av skyddsombud och om skyddsombudens uppgifter innebär att skyddsombudet företräder arbetstagarna i ett arbetsgivar-arbetstagarförhållande. För just de situationer som Siw Wittgren-Ahl tar upp har det emellertid i 6 kap. 10 § andra stycket AML införts en tillträdesrätt för skyddsombud till arbetsställen över vilka den egna arbetsgivaren inte råder.

Tillträdesrätten ger en möjlighet för skyddsombudet att kontrollera förhållandena på till exempel den arbetsplats som en inhyrd arbetstagare från ett bemanningsföretag arbetar på. Med stöd av vad skyddsombudet får reda på och iakttar kan han sedan agera med stöd av sina befogenheter enligt bestämmelserna i 6 kap. AML, till exempel avbryta arbete som innebär omedelbar och allvarlig fara för arbetstagarens liv eller hälsa. Han ska då vända sig mot arbetsgivaren för den inhyrda arbetstagaren, det vill säga bemanningsföretaget. Tillträdesrätten är även aktuell när det handlar om ett gemensamt arbetsställe, det vill säga där flera arbetsgivare verkar samtidigt. Det är naturligtvis inget som hindrar att skyddsombudet tar kontakt med ett skyddsombud eller företrädare för arbetsgivaren på det aktuella arbetsstället.

Enligt min uppfattning finns det för närvarande inget ytterligare behov av att klarlägga skyddsombudens rättigheter och befogenheter i de situationer som frågeställaren tar upp.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.