Till innehåll på sidan

Skillnader i vaccinationsgrad mellan befolkningsgrupper

Skriftlig fråga 2009/10:273 av Astudillo, Luciano (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-12-02
Anmäld
2009-12-02
Besvarad
2009-12-09
Svar anmält
2009-12-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 december

Fråga

2009/10:273 Skillnader i vaccinationsgrad mellan befolkningsgrupper

av Luciano Astudillo (s)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

Vaccineringen mot den nya influensan är i gång. Sverige har valt att vaccinera hela befolkningen och tillräcklig mängd av Pandemrix har köpts in. Samtidigt som vaccineringen är i full gång nås vi av rapporter om att det förekommer brister i informationen. Denna brist har medfört en avsevärt lägre vaccinationsgrad i områden där många personer med utländsk bakgrund bor.

Enligt Sveriges Radios kartläggning är vaccinationstäckningen i Rosengårds skolor mellan 20 och 30 procent, samma siffror gäller för de norra stadsdelarna i Botkyrka strax söder om Stockholm. Vid en jämförelse kan vi se att vaccinationsgraden är ca 70 procent i Botkyrkas södra stadsdelar. Skolsköterskorna i dessa områden vittnar om utbredda missuppfattningar om vaccinets biverkningar.

Min fråga till statsrådet är därför:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att utradera denna ojämlikhet i vaccinationen och på så sätt säkra ett gott skydd för dessa medborgare?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:273 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 9 december

Svar på fråga

2009/10:273 Skillnader i vaccinationsgrad mellan befolkningsgrupper

Statsrådet Maria Larsson

Luciano Astudillo har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att utradera de ojämlikheter i vaccinationstäckningen som råder mellan områden där många personer med utländsk bakgrund bor och stadsdelar med en annan etnisk sammansättning, för att säkra ett gott skydd för medborgarna i områden med lägre vaccinationstäckning. Som bakgrund till frågan refereras en kartläggning av Sveriges Radio som visar att vaccinationstäckningen i Rosengårds skolor och i norra Botkyrka är 20 till 30 procent, medan den i de södra stadsdelarna i Botkyrka är ca 70 procent.

Socialstyrelsen har på regeringens uppdrag upphandlat vaccin för att möta och mildra effekterna av den pandemiska influensan A(H1N1). Det vaccin som upphandlats är tillräckligt för att vaccinera hela befolkningen. Vaccinationerna inleddes i oktober och i början på december hade hälso- och sjukvården redan hunnit vaccinera över tre miljoner personer, vilket är en tredjedel av landets befolkning. Detta har troligen redan bidragit till att minska smittspridningen. Ambitionen är att uppnå en tillräckligt hög vaccinationstäckning för att smittspridningen ska upphöra. Genom den pågående insatsen är Sverige ett av de länder som har högst ambitionsnivå och som kommit längst i genomförandet av vaccinationskampanjen.

Redan i ett tidigt skede av vaccinationskampanjen fick Socialstyrelsen kännedom om den låga benägenheten att vaccinera sig inom vissa etniska grupper och i invandrartäta stadsdelar. Bland de orsaker som nämndes var att personer med utländsk bakgrund upplevde brist på information. Det förekommer också mycket ryktesspridning, desinformation och konspirationsteorier som bland annat sprids på Internet och vissa internationella medier som kan antas påverka vaccinationsviljan negativt.

Frågan har tagits upp av Socialstyrelsen i det informatörsnätverk som behandlar frågor kring H1N1-influensan och där bland annat berörda centrala myndigheter, länsstyrelser och landsting samt Sveriges Kommuner och Landsting ingår, där den fick stort gensvar. Därefter har Socialstyrelsens informationsmaterial om influensan översatts till 20 språk. Detta material har distribuerats till bland annat kommuner och landsting samt till skolor och föreningar via Skolverket och Migrationsverket.

Det finns exempel på framgångsrika insatser i många kommuner för att nå ut i stadsdelar där många människor har utländsk bakgrund. Ett sådant exempel gäller just stadsdelen Rosengård som nämns i frågan. Där har man bland annat använt sig av ”hälsosamordnare” som bedrivit uppsökande verksamhet i bostadsområdet för att sprida information om vaccination mot H1N1. I flera kommuner har man besökt föreningar och bland annat moskéer i samband med fredagsbönen.

Jag tycker att det är bra att myndigheter på flera nivåer har uppmärksammat problemet med låg vaccinationsbenägenhet i vissa områden och hos människor med utländsk bakgrund. Det är också bra att detta har föranlett en rad åtgärder för att öka tillgången till information och för att nå ut till dessa grupper. Min bedömning är att dessa åtgärder för närvarande är tillräckliga men jag kommer att fortsätta att följa frågan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.