Skavsta flygplats

Skriftlig fråga 2020/21:2100 av Martina Johansson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-08
Överlämnad
2021-03-09
Anmäld
2021-03-10
Svarsdatum
2021-03-17
Sista svarsdatum
2021-03-17
Besvarad
2021-03-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Under pandemin med covid-19 har Skavstas flygplats precis som alla andra flygplatser i landet drabbats hårt av ett lägre antal resenärer och minskade intäkter. Statens egna flygplatser, statens struktur för lufttrafik (LFV) och väldigt många av de regionala flygplatserna har fått stöd från staten för att upprätthålla sin verksamhet. Här har inte Skavsta ingått. 

Flygplatsen Skavsta ägs till cirka 90 procent av en privat ägare och till cirka 10 procent av Nyköpings kommun. Flygplatsen är viktig för regionen under normala omständigheter. Den är även nationellt viktig och bidrar till regionens tillgänglighet till och utbud av flygtransporter, arbetstillfällen och turism. Utan denna flygplats skulle trycket på Arlanda öka ytterligare när vi åter kan börja resa i landet och till andra länder. Dessutom skulle och bland annat regionerna Sörmland och Östergötland förlora för människors och företags tillgänglighet viktig infrastruktur. 

Skavstas flygplats är strategiskt viktig även ur ett nationellt perspektiv eftersom MSB under 2020 har placerat ett antal vattenbombplan där. De fick stor användning av dem redan samma sommar, och planen bidrog till att snabbt häva en möjlig skogsbrand. Skulle dessa plan inte kunna finnas kvar i området försämrar det beredskapen för Mälardalen. 

Hittills har Skavsta hänvisats till att söka omställningsstöd som andra företag, men det är inte tillräckligt. Ska man kunna vara beredskapsflygplats behöver staten göra motsvarande som man gjort med dryga tjugotalet andra regionala flygplatser bidra till att hålla dem öppna. Det gäller fler flygplatser i landet. 

Beredskap behövs även för att kunna transportera såväl sjukvårdsmaterial som patienter, både under pågående pandemi och när vi kommer ut på andra sidan. Av det skälet borde staten ta ett större ansvar för Skavsta och andra beredskapsflygplatser. Läget är akut. Skavsta är på väg att gå i konkurs om inte stödet från staten ökar. Det kan inte enbart ligga på kommunen som minoritetsägare. I nationell transportpolitik utgår man från att fem transportslag samverkar och finns på plats nästan överallt i landet och i samverkan med varandra ger människor och näringsliv tillgänglighet. Avseende ett av dessa transportslag, flyget, förfogar i dag inte staten fullt ut över den helt avgörande tillgången till flygplatser. 

Min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth är:

 

Vilka åtgärder har vidtagits och kommer att vidtas för att se till att hela Sveriges tillgänglighet till beredskapsflygplatser överlever covid-19-pandemin?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2100 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

I2021/ 00827 I2021/00837 Infrastrukturdepartementet Infrastrukturministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2097 av Pia Steensland (KD)
Skavsta flygplats och fråga 2020/21:2100 av Martina Johansson (C) Skavsta flygplats

Pia Steensland har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen kommer att vidta för att säkerställa nödvändiga resurser för Stockholm-Skavstas flygplats uppdrag som nationell beredskapsflygplats. Martina Johansson har frågat mig vilka åtgärder som har vidtagits och som kommer att vidtas för att se till att hela Sveriges tillgänglighet till beredskapsflygplatser överlever covid-19-pandemin. Jag väljer att besvara de båda frågorna i ett sammanhang.

Spridningen av coronaviruset som orsakar sjukdomen covid-19 har inneburit kraftigt reducerad flygtrafik. Detta är en tydlig konsekvens av att smittspridningen ska minska i samhället. Som en följd av detta har också ekonomin för flygplatserna i Sverige påverkats.

Jag vill understryka att ersättning för driftstöd till icke-statliga flygplatser som utgångspunkt kan ges både till kommunalt och privat ägda flygplatser enligt gällande regelverk. Ersättningen lämnas till kommunen som fattar beslut om driftstöd till flygplatsen. Skavsta flygplats har dock under många år haft för höga passagerarvolymer för att kunna komma i fråga för driftstöd enligt EU:s gällande regelverk, något som också nyligen prövats av EU-kommissionen. Det ligger ytterst hos ägaren att ta ansvar för flygplatsen både på kort och lång sikt.

Regeringen uppdrog i december 2020 och i februari 2021 åt Trafikverket att omgående förhandla och ingå överenskommelser med 18 flygplatser om temporär beredskap på flygplatserna.

Överenskommelserna innebär att flygplatserna dygnet runt ska hålla en grundläggande beredskap att ta emot luftfartyg som utför akuta eller av annat skäl prioriterade transporter för hälso- och sjukvården, t.ex. ambulansflyg. Överenskommelserna gäller som längst t.o.m. den 31 maj 2021. Jag kan konstatera att Skavsta flygplats är den enda flygplatsen som inte accepterat en överenskommelse med Trafikverket om att vara temporär beredskapsflygplats.

Stockholm den 17 mars 2021

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.