Sjukpenning till misshandlade kvinnor

Skriftlig fråga 2007/08:1060 av Olsson, LiseLotte (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-04-09
Anmäld
2008-04-09
Besvarad
2008-04-16
Svar anmält
2008-04-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 april

Fråga

2007/08:1060 Sjukpenning till misshandlade kvinnor

av LiseLotte Olsson (v)

till statsrådet Cristina Husmark Pehrsson (m)

I ett brev till socialförsäkringsministern och jämställdhetsministern har Motala kvinnojour uppmärksammat statsråden på att Försäkringskassan i dagsläget nekar våldsutsatta kvinnor sjukpenning.

Motala kvinnojour skriver i sitt brev: ”Vår erfarenhet på kvinnojouren är att Försäkringskassan ej godtar läkares sjukskrivning av kvinnor som är fysiskt och psykiskt utsatta av man i nära relation. Kvinnor som är utsatta av sin man och har lämnat eller är på väg att lämna honom med sina barn, är oftast i mycket dålig fysisk och psykisk kondition. Hon kan vara utsatt för hot, trakasserier och känna sig ständigt rädd och orolig. Efter den ofta traumatiska händelse som kan ha föregåtts av våld och psykisk nedbrytning, har kvinnan svårt att samla ihop sig själv och ev. barn och få vardagen att fungera, ofta då från ett tillfälligt jourboende. Symtomen kan vara rädsla, ångest, sömnsvårigheter, utmattning, koncentrationssvårigheter, ätstörningar, stark viktminskning mm. För att kvinnan och barnen ska kunna få ett fullgott stöd i sin svåra situation anser vi att kvinnor som anhåller om sjukpenning enligt ovan borde vara berättigade till det.”

Mot bakgrund av det som anförs vill jag fråga statsrådet:

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att tillförsäkra misshandlade kvinnor rätten till sjukpenning?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1060 besvarad av Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

den 16 april

Svar på fråga

2007/08:1060 Sjukpenning till misshandlade kvinnor

Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

LiseLotte Olsson har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att tillförsäkra misshandlande kvinnor rätten till sjukpenning.

Av LiseLotte Olssons fråga framgår att Försäkringskassan inte godtar läkares sjukskrivning av kvinnor som är fysiskt och psykiskt utsatta av sina män och att dessa kvinnor därmed inte får sjukpenning.

Jag kan först konstatera att de svenska socialförsäkringarna är generella och obligatoriska och att välfärdssystemen omfattar alla. Försäkringskassan ansvarar för att den bedöm­ning som sker av den enskildes rätt till sjukpenning i samband med sjukdom som sätter ned arbetsförmågan följer den lagstiftning som finns, i detta fall lagen om allmän försäkring.

I lagen står angivet att ersättning från den allmänna försäkringen ska utges vid sjukdom som sätter ned arbetsförmågan. När det gäller rätten till sjukpenning görs det en bedömning av arbetsförmågan i det enskilda ärendet.

Det görs således vid Försäkringskassan en individuell prövning av rätten till sjukpenning i varje enskilt ärende för att säkerställa att alla enskilda blir lika och korrekt behandlade. Jag utgår ifrån att Försäkringskassans beslut grundar sig på en professionell handläggning. 

Jag vill även informera LiseLotte Olsson om att regeringen nyligen har gett en särskild utredare i uppdrag (dir. 2008:1) att göra en översyn av begreppen sjukdom och arbetsförmåga samt en enhetlig bedömning av arbetsförmåga, bland annat eftersom dessa begrepp är mycket centrala inom framför allt sjukförsäkringssystemet.

Slutligen kan jag också informera LiseLotte Olsson om att jag i dag även har besvarat en liknande fråga som den nu aktuella från Anne Ludvigsson (fråga 2007/08:1068).

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.