Självmordssajter

Skriftlig fråga 2008/09:148 av Rådström, Britta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-10-27
Anmäld
2008-10-27
Besvarad
2008-11-05
Svar anmält
2008-11-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 oktober

Fråga

2008/09:148 Självmordssajter

av Britta Rådström (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

I Sverige är självmord den vanligaste dödsorsaken bland ungdomar i åldersgruppen 15–24 år, där hela 28 procent av dödsfallen orsakas av självmord. I antal innebär dessa siffror att exempelvis år 2004 dog 23 ungdomar i åldern 15–24 år av självmord.

För ett antal år sedan dök så kallade självmordssajter upp. Det är ett relativt nytt fenomen som började i Japan och Australien. Kort beskrivet är det mötesplatser på nätet, där ungdomar uppmuntrar varandra att begå självmord tillsammans. Sedan några år tillbaka finns även liknande webbplatser i Sverige. Australien gjorde dessa så kallade självmordssajter olagliga under 2005.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitieministern vilka åtgärder hon avser att vidta för att självmordssajter i Sverige ska förhindras.

Svar på skriftlig fråga 2008/09:148 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 5 november

Svar på fråga

2008/09:148 Självmordssajter

Justitieminister Beatrice Ask

Britta Rådström har frågat mig vilka åtgärder som jag avser att vidta för att självmordssajter i Sverige ska förhindras.

Förekomsten av hemsidor som informerar om eller i vissa fall även uppmanar till självmord är upprörande. För sådana personer som redan befinner sig i riskzonen för att begå självmord kan bland annat sådana hemsidor innebära en ökad risk.

Publiceringar på Internet omfattas av grundlagsskyddet i regeringsformen och yttrandefrihetsgrundlagen såsom en del av yttrande- och informationsfriheten. Skyddet innebär att begränsningar i dessa friheter endast får göras med stor försiktighet. Att begränsa tillgången till eller stänga av hemsidor är ett omfattande ingrepp i yttrande- och informationsfriheten, i synnerhet när det blir fråga om censur. Sådana åtgärder är svåra att motivera utifrån det starka skydd för yttrandefriheten som den svenska grundlagen innebär. Några initiativ av det slaget planeras inte.

Insatser för att förebygga självmord är dock viktiga. Att främja och motverka psykisk ohälsa är också ett prioriterat område för regeringen. Att så är fallet återspeglas i regeringens kraftsamling på folkhälso- och psykiatriområdet. Tidiga insatser till barn och ungdomar prioriteras och fortsätter att vara högt prioriterade under mandatperioden. Satsningarna syftar till att på olika sätt dels förebygga psykisk ohälsa, dels förbättra vården för personer med psykisk sjukdom eller funktionshinder.

De allra flesta självmord är resultatet av en handling utförd under inflytande av psykisk störning och svår ångest, där stöd från omgivningen inte funnits på det sätt som individen önskat och behövt. Det självmordspreventiva arbetet har därför länge utgått från ett individperspektiv med fokus på behandling av psykisk sjukdom. Regeringens nya inriktning på folkhälsopolitiken kompletterar denna ansats. Av propositionen En förnyad folkhälsopolitik (prop. 2007/08:110) framgår att den svenska befolkningsinriktade självmordspreventionen utgår från ett systemperspektiv det vill säga alla faktorer i människors sociala och fysiska miljö som är viktiga för hälsan inkluderas i det självmordspreventiva arbetet.

En viktig del i det arbete som för närvarande pågår är Socialstyrelsens uppdrag att initiera projekt i syfte att öka kunskapen bland befolkningen, sprida information om hur man uppmärksammar tidiga signaler och vart man vänder sig för att få hjälp och stöd. Ett annat viktigt uppdrag är det som Statens folkhälsoinstitut har att, i samråd med andra i sammanhanget viktiga aktörer, utarbeta ett informationsmaterial om hur man kan förebygga självmordsförsök och självmord bland skolelever.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.