SGI för forskarstuderande

Skriftlig fråga 2004/05:976 av Lindström, Torsten (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-02-16
Anmäld
2005-02-16
Besvarad
2005-02-23
Svar anmält
2005-02-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 februari

Fråga 2004/05:976

av Torsten Lindström (kd) till statsrådet Hans Karlsson om SGI för forskarstuderande

Doktorander tvingas i alltför hög grad finansiera sitt uppehälle med stipendier och bidrag i stället för att få en regelrätt anställning. Detta medför att de inte har sjukpenningsgrundande inkomst (SGI) och inte heller kan gå med i a-kassan. Efter avslutad forskarutbildning väntar ytterligare meritering via så kallad postdoktorstjänst som vanligen omfattar ett@tre år. För det stora flertalet är denna period stipendiefinansierad och bedrivs ofta utomlands. Därmed ger inte heller denna tid någon SGI.

SGI kan fastställas för personer som arbetar i Sverige och får lön för detta. Det innebär alltså att forskare som får en postdoktorstjänst utomlands eller måste acceptera en stipendiefinansiering, det vill säga arbetar utan att få lön, inte får en SGI. Och således heller inte kan få sjuk- eller föräldrapenning.

Svenska staten har dock bestämt att den SGI som tidigare tjänats in inte påverkas för särskilda grupper. Principerna som avgör vilka grupper som är skyddsvärda grundar sig på tanken om anknytning till förvärvslivet, gynnande av ökat barnafödande och livslångt lärande samt samhällsnyttig verksamhet. Därför skyddas SGI:n bland annat för personer som är arbetslösa, föräldralediga, studerar eller bedriver biståndsarbete utomlands. Forskarstuderande borde rimligen också omfattas av samhällets skyddsnät.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga statsrådet:

Vad avser statsrådet att göra för att forskares stipendier och bidrag ska vara en sjukpenningsgrundande inkomst?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:976 besvarad av

den 23 februari

Svar på fråga 2004/05:976 om SGI för forskarstuderande

Statsrådet Hans Karlsson

Torsten Lindström har frågat mig vad jag avser att göra för att forskares stipendier och bidrag ska vara en sjukpenninggrundande inkomst.

Det är helt riktigt att fyra principer styr dagens SGI-skydd; principen om anknytning till förvärvslivet, principen om att gynna ökat barnafödande, principen om det livslånga lärandet och principen om samhällsnyttig verksamhet.

Skyddsbestämmelserna vid studier omfattar i dag, förutom studier inom eget yrkesområde, studerande som får studiestöd, vissa vuxenstudiestöd eller rekryteringsbidrag vid vuxenstudier samt särskilt utbildningsbidrag för doktorander. Skyddet är således kopplat till studiefinansiering och den studerande måste kunna visa att han eller hon uppbär visst statligt stöd eller bidrag under studietiden för att omfattas av principen om det livslånga lärandet.

Postdoktorala studier med stipendier ger inte ett SGI-skydd. Stipendierna betraktas varken som ett statligt stöd eller statligt bidrag eller någon form av inkomst av anställning.

Frågan om SGI-skydd vid postdoktorala studier har behandlats i den så kallade SGI-utredningen (SOU 2003:50) som presenterades våren 2003. Utredningens bedömning är att det finns skäl som talar för att skyddsbestämmelserna bör utvidgas till att omfatta personer som bedriver postdoktorala studier. Utredningen anger att studierna i många fall bedrivs med anknytning till förvärvslivet samt att det kan hävdas att en utvidgning kan motiveras med principen om det livslånga lärandet. Utredningen anger samtidigt att de skäl som talar mot en utvidgning är @ utöver administrativa svårigheter och ökade försäkringskostnader @ att lösningen inte tar hänsyn till rättvise- och gränsdragningsproblematiken för de stora grupper som inte skulle omfattas av en utvidgning.

I Regeringskansliet pågår sedan en tid tillbaka ett arbete med att se över de förslag och de bedömningar som presenteras i angiven utredning. I detta arbete ingår att beakta och ta ställning till utredningens bedömning gällande frågan om SGI-skydd vid postdoktorala studier.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.