Service i glesbygd

Skriftlig fråga 2009/10:217 av Rådström, Britta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-11-19
Anmäld
2009-11-19
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2009-12-02
Svar anmält
2009-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 november

Fråga

2009/10:217 Service i glesbygd

av Britta Rådström (s)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

En statlig utredning har konstaterat stora brister i den pågående omvandlingen av statliga myndigheters service. Dialog med berörda kommuner kring vad som ska hända har saknats. Kontorsverksamhet har lagts ned eller centraliserats varför kvalificerade arbetstillfällen lämnat många orter. Bemannade kontor har ersatts med tjänster på Internet utan att en grundläggande analys ur ett brukarperspektiv gjorts. Visst kan även äldre använda Internet men de är ofta mindre vana användare och behöver därför bättre handledning. Utvecklingen har i många stycken blivit ett dråpslag mot glesbygden, i synnerhet när den kombineras med krympning av kommersiell service som lanthandel och bensinmackar. Som utredningen skriver måste staten vara närvarande i alla kommuner med minst ett servicecentrum med flera anställda. Antalet servicecentrum kan inte enbart knytas till folkmängd utan stor hänsyn måste också tas till avstånd. Människor måste också kunna få hjälp med att använda tekniken.

Avser näringsministern att verka för statlig närvaro i samtliga landets kommuner genom servicecentrum med flera anställda?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:217 besvarad av Statsrådet Mats Odell

den 2 december

Svar på fråga

2009/10:217 Service i glesbygd

Statsrådet Mats Odell

Britta Rådström har frågat näringsministern om hon avser att verka för statlig närvaro i samtliga landets kommuner genom servicecentrum med flera anställda.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Den offentliga servicens tillgänglighet och kvalitet ska så långt som möjligt vara likvärdig över hela landet och för alla medborgare och företag.

Ökad lokal samverkan är nödvändig för att upprätthålla en god offentlig service i hela landet. Under de senaste åren har en mängd olika samverkansinitiativ tagits, inte minst genom de gemensamma service- och samverkanskontor som nu inrättas av Skatteverket, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

Britta Rådström tar upp slutsatserna från utredningen Utveckling av lokal service i samverkan, som i förra veckan överlämnade sitt slutbetänkande Se medborgarna – för bättre offentlig service (SOU 2009:92). Utredningen pekar på problem i dagsläget och lämnar en mängd förslag med ett tydligt medborgarperspektiv.

Betänkandet ska nu remissbehandlas. Regeringen avser dessutom att återkomma i frågor kring lokal service i en samlad förvaltningspolitisk propositionen under våren 2010.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.