sekretess mellan skola och socialtjänst

Skriftlig fråga 2004/05:905 av Lindström, Torsten (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-02-09
Anmäld
2005-02-09
Besvarad
2005-02-16
Svar anmält
2005-02-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 februari

Fråga 2004/05:905

av Torsten Lindström (kd) till statsrådet Morgan Johansson om sekretess mellan skola och socialtjänst

När ett barn eller en ung människa kommer i en rörig situation är det viktigt att alla vuxna runt barnet eller ungdomen hjälps åt för att stödja honom eller henne. Något många berättar om är bekymret med de problem sekretessen medför mellan till exempel skolan och socialtjänsten. En kontakt med socialtjänsten från skolpersonalens sida föranleder inte alltid någon reaktion och det är därmed omöjligt att veta om signaler gått fram och vilket arbete som en sådan signal i så fall lett till.

Självklart är det viktigt att värna integriteten hos barnet eller ungdomen men det är också viktigt att olika instanser som skola, sjukvård och socialtjänst samarbetar för att stödja personen. I ett sådant nätverk ska självklart vuxna i familjen och andra sammanhang i möjligaste mån inkluderas. Det är utifrån detta viktigt att se över hur sekretessen kan hanteras så att all kraft kan koncentreras på att hjälpa barnet eller ungdomen.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga statsrådet:

Vad avser statsrådet att göra för att stärka nätverksarbetet runt barn och ungdomar i kris?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:905 besvarad av

den 16 februari

Svar på fråga 2004/05:905 om sekretess mellan skola och socialtjänst

Statsrådet Morgan Johansson

Torsten Lindström har frågat mig vad jag avser att göra för att stärka nätverksamarbetet runt barn och ungdomar i kris.

Jag håller med Torsten Lindström om vikten av att samarbetet och samverkan mellan alla olika instanser runt barn och ungdomar i kris fungerar. Alla i nätverket runt barnet har ett viktigt ansvar för att samarbeta. Jag vill också framhålla hur betydelsefullt det är att samverkan alltid utgår från det enskilda barnet eller den unges behov.

Det är viktigt att det finns tydliga sekretessregler i socialtjänstens arbete. Detta skyddar den enskilde och stärker förtroendet. Dessutom är det så att samtycker den enskilde så bryts sekretessen.

Regeringen arbetar på olika sätt för att stärka samverkan mellan myndigheter och andra som är involverade i frågor som rör barn som far illa eller riskerar att fara illa. I juli år 2003 trädde en rad lagändringar i kraft i syfte att tydliggöra myndigheternas ansvar för samverkan. I socialtjänstlagen (2001:453) infördes en skyldighet för socialtjänsten att samverka med andra samhällsorgan, organisationer eller andra som berörs. Även hälso- och sjukvårdslagen (1982:736) samt skollagen (1985:1100) kompletterades med en bestämmelse om ökad samverkan. Därutöver ska också polisen enligt polislagen (1984:387) samverka med andra myndigheter och organisationer.

I september år 2003 gav regeringen Socialstyrelsen i uppdrag att i samverkan med Rikspolisstyrelsen och Myndigheten för skolutveckling ta fram en övergripande strategi för samverkan. Uppdraget redovisades i oktober år 2004 och bereds för närvarande i Regeringskansliet.

Inom Regeringskansliet har man utarbetat en rad förslag till åtgärder för att öka skyddet för barn och ungdomar som drabbats av brott och för att förebygga att barn och ungdomar dras in i kriminalitet (Ds 2004:56). Samverkan lyfts fram som en viktig fråga i detta arbete. Ett av förslagen innebär att inrätta så kallade Barnahus. I februari år 2005 fick därför Åklagarmyndigheten i uppdrag att tillsammans med Rikspolisstyrelsen, Rättsmedicinalverket och Socialstyrelsen medverka till etablering av flera försöksverksamheter med samverkan under gemensamt tak vid utredningar kring barn som misstänks vara utsatta för allvarliga brott.

Detta är en mycket viktig fråga för hela regeringen och jag liksom mina övriga kolleger avser att noga följa utvecklingen för att försäkra oss om att samverkan mellan myndigheter och andra som har med utsatta barn att göra ständigt förbättras.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.