Satsning på biblioteken

Skriftlig fråga 2007/08:295 av Olsson, Hans (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-11-16
Anmäld
2007-11-16
Besvarad
2007-11-21
Svar anmält
2007-11-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 november

Fråga

2007/08:295 Satsning på biblioteken

av Hans Olsson (s)

till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m)

I våras presenterade Svensk Biblioteksförening en intressant rapport utifrån Kulturrådets folkbiblioteksstatistik. Den analyserade vad som gör bibliotek attraktiva. Rapporten bygger primärt på en regressionsanalys av det statistiska materialet. De övergripande slutsatserna var:

Att satsa större resurser på biblioteksverksamheten verkar helt vara den viktigaste vägen till högre efterfrågan på bibliotekens tjänster.

Efterfrågan på bibliotekstjänster är kopplat till att det tillförs nya böcker.

De tjänster biblioteken erbjuder utöver bokutlåningen tenderar att påverka efterfrågan positivt till, exempel databastjänster och tidningsprenumerationer.

För hög barnboksutlåning är utbudet av böcker en viktig förklaringsvariabel liksom personaltätheten.

Antalet bibliotek per invånare är en mindre viktig förklaring till hög efterfrågan. Viktigare är vad de bibliotek som redan finns har att erbjuda.

Tyvärr vidtar många kommuner åtgärder som går stick i stäv mot dessa resultat. Filialer läggs ned, resurserna krymps, nyinköp minskar och utbudet av annat än böcker skärs ned.

Genom vilka statliga åtgärder avser kulturministern att bryta neddragningarna och i stället förmå kommunerna att satsa på biblioteksverksamhet?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:295 besvarad av Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth

den 21 november

Svar på fråga

2007/08:295 Satsning på biblioteken

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth

Hans Olsson har frågat mig vad jag avser att göra för att bryta neddragningarna och i stället förmå kommunerna att satsa på biblioteksverksamhet.

Jag delar Hans Olssons uppfattning att Svensk Biblioteksförenings rapport om vad som gör bibliotek attraktiva är intressant läsning. Förhoppningsvis kan den fungera som ett stöd för kommunerna i deras insatser för att öka efterfrågan på bibliotekstjänster.

Statens olika bidrag till läns- och folkbibliotek syftar även de till att stödja kommunerna i deras arbete med biblioteksverksamhet. Stödformerna är utformade med hänsyn till det kommunala självstyret och ska bland annat bidra till jämna ut standarden, stimulera utveckling och främja intresset för läsning och litteratur. Sammanlagt fördelas ca 80 miljoner kronor om året som verksamhetsbidrag och utvecklingsstöd till läns- och folkbibliotek, som stöd till inköp av litteratur till folk- och skolbibliotek och till prenumerationer av kulturtidskrifter med mera.

Eftersom bibliotek och läsning är så betydelsefulla har regeringen i budgetpropositionen för 2008 föreslagit att det statliga stödet till läsfrämjande insatser ska öka. Stödet syftar till att främja utveckling av nya metoder för läsfrämjande, vilket bland annat kommer att göra det möjligt att öka satsningar vid biblioteken. För att stärka bibliotekens roll och säkerställa tillgängligheten i framtiden avser regeringen även att under mandatperioden utvärdera bibliotekslagen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.