Till innehåll på sidan

Särskilda regler för gifta förtidspensionärer

Skriftlig fråga 2006/07:1142 av Olsson, LiseLotte (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-05-10
Anmäld
2007-05-10
Besvarad
2007-05-16
Svar anmält
2007-05-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 maj

Fråga

2006/07:1142 Särskilda regler för gifta förtidspensionärer

av LiseLotte Olsson (v)

till statsrådet Cristina Husmark Pehrsson (m)

År 1996 infördes en regel om att gifta eller sammanboende förtidspensionärer vid beräkning av sjukbidrag eller förtidspension skulle betraktas som gifta pensionärer. Denna förändring innebar att månadsbeloppet sänktes med ca 500 kronor per månad.

När systemet med sjuk- och aktivitetsersättning ersatte förtidspensionen, slopades de särskilda ersättningsbestämmelserna för gifta. Därmed tas efter 2003 ingen hänsyn till om den enskilde är gift eller ej vid beräkning av sjuk- och aktivitetsersättning. Förändringen gjordes bland annat mot bakgrund av att grundnivån i sjuk- och aktivitetsersättningen bör vara densamma för alla oavsett civilstånd.

Men för gifta eller sammanboende personer som gick i förtidspension mellan 1996 och 2003 gäller fortfarande ordningen att de vid beräkning av sjukersättning ska betraktas som gift pensionär och alltså får ca 500 kronor lägre ersättning per månad jämfört med personer som börjat uppbära sjukersättning från och med 2003.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Cristina Husmark Pehrsson:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att gifta eller sammanboende personer som förtidspensionerats före 2003 inte ska få lägre sjukersättning än andra sjukersatta?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1142 besvarad av Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

den 16 maj

Svar på fråga

2006/07:1142 Särskilda regler för gifta förtidspensionärer

Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

LiseLotte Olsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att gifta eller sammanboende personer som förtidspensionerats före 2003 inte ska få lägre sjukersättning än andra personer med sjukersättning?

Precis som LiseLotte Olsson skriver påverkas inte grundnivån, det vill säga garantiersättningen, i det reformerade systemet för sjuk- och aktivitetsersättning av civilstånd till skillnad från folkpension till förtidspension. Ändringen gjordes eftersom reglerna ansågs otidsenliga. De förtidspensioner som redan utbetalades när det nya systemet trädde i kraft den 1 januari 2003 omvandlades till sjukersättning och garantiersättning. Omvandlingen var en engångsinsats och en viktig utgångspunkt var att ersättningens nettonivå skulle behållas i princip oförändrad, det vill säga det skulle varken finnas någon som fick en höjd eller någon som fick en sänkt ersättning efter skatteavdrag.

Efter omvandlingen av förtidspensionerna gäller i princip samma regler för alla oavsett när ersättning har beviljats. Det gäller även garantiersättningen som bestäms utifrån samma garantinivå både för gifta och ogifta, även för de som tidigare hade förtidspension. För att åstadkomma ett oförändrat nettoutfall var det dock nödvändigt att göra en justering, en minskning eller en höjning, av den omvandlade sjukersättningens totalbelopp. Vid beräkningen av justeringsbeloppet togs hänsyn till de förhållanden som gällde vid omvandlingstidpunkten till exempel kommunalskattesats och civilstånd. Om hänsyn inte hade tagits till civilstånd vid beräkningen av justeringsbeloppet hade kostnaderna för reformen ökat betydligt.

Mot denna bakgrund anser jag inte att det finns tillräckliga skäl för att föreslå höjda nivåer i sjukersättningen för dem som var gifta eller sammanboende före januari 2003. Regeringen anser att de viktigaste åtgärderna för att förbättra situationen för personer med sjuk- eller aktivitetsersättning är att underlätta för dem att återgå i arbete. Jag vill också nämna att regeringen i årets vårbudget föreslagit förbättringar av bostadstillägget för personer som arbetar och uppbär till exempel sjukersättning.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.