Till innehåll på sidan

samverkan mellan Försäkringskassan och arbetsförmedlingen

Skriftlig fråga 2004/05:974 av Darell, Linnéa (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-02-16
Anmäld
2005-02-16
Besvarad
2005-02-23
Svar anmält
2005-02-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 februari

Fråga 2004/05:974

av Linnéa Darell (fp) till statsrådet Hans Karlsson om samverkan mellan Försäkringskassan och arbetsförmedlingen

Nästan dagligen förekommer uppgifter om personer som trott sig vara berättigade till sjukpenning men som nekats. Orsaken är oftast att läkare, den försäkrade själv och Försäkringskassan gör olika bedömning av arbetsförmågan hos den försäkrade. Det är bra att kassorna nu följer gällande regelverk beträffande rätten till sjukpenning. Problem uppstår dock när vederbörande behöver ett annat arbete för att kunna nyttja sin arbetsförmåga.

Arbetsförmedlingarna är inte den länk i kedjan som den försäkrade behöver. Det har säkert flera orsaker. En av dem är att det saknas arbeten att anvisa.

Häromdagen uttryckte arbetslivsministern i medierna att "vi får inte spela ping-pong med människor. Det måste finnas en brygga mellan försäkringskassan och arbetsförmedlingen."

Min fråga är därför:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att denna brygga mellan Försäkringskassa och arbetsförmedling ska skapas?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:974 besvarad av

den 23 februari

Svar på fråga 2004/05:974 om samverkan mellan Försäkringskassan och arbetsförmedlingen

Statsrådet Hans Karlsson

Linnéa Darell har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att det skapas en brygga för samverkan mellan Försäkringskassan och arbetsförmedlingen.

Det är av yttersta vikt att det finns ett välfungerande samarbete så att inte den enskilde hamnar mellan stolarna hos Försäkringskassan och arbetsförmedlingen. Det ska ingen behöva uppleva. Försäkringskassan och arbetsförmedlingen måste därför ha rutiner för kontakt mellan myndigheterna i samband med att en individ övergår från att vara sjukskriven till att på nytt vara arbetssökande.

Under senare år har regeringen vidtagit åtgärder för att förbättra samarbetet mellan Försäkringskassan och arbetsförmedlingen. Regeringen har sedan 2003 uppdragit åt Arbetsmarknadsstyrelsen (Ams) och Riksförsäkringsverket (RFV) att upprätta en gemensam verksamhets- och handlingsplan för arbetslivsinriktad rehabilitering av arbetslösa sjukskrivna. Samtidigt har det ställts ytterligare resurser till myndigheternas förfogande genom att 5 % av sjukpenninganslaget (ca 1,7 miljarder kronor för 2005) får användas för samverkan och finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet. Detta har bidragit till att samarbetet mellan Försäkringskassan och arbetsförmedlingen har vitaliserats och intensifierats.

Jag är glad att kunna informera Linnéa Darell om att Ams och Försäkringskassan i den gemensamma verksamhets- och handlingsplanen för 2005 anger riktlinjer för hur Försäkringskassan och arbetsförmedlingen ska samverka kring arbetslösa personer vars sjukskrivning avslutas på Försäkringskassan. Riktlinjerna innebär att den berörda personen erbjuds ett möte tillsammans med representanter för Försäkringskassan och arbetsförmedlingen där den fortsatta handläggningen klargörs. Avsikten med detta är att åstadkomma en tydlig övergång för individen och minska rundgången mellan myndigheterna. Därigenom har det skapats just en brygga mellan Försäkringskassan och arbetsförmedlingen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.