Till innehåll på sidan

Samordningen av pandemihanteringen mellan Sverige och Norge

Skriftlig fråga 2021/22:474 av Johan Hultberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-03
Överlämnad
2021-12-03
Anmäld
2021-12-07
Svarsdatum
2021-12-15
Sista svarsdatum
2021-12-15
Besvarad
2021-12-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Spridningen av coronaviruset har tagit ny fart i Norden liksom i världen i stort. Utvecklingen är mycket bekymmersam och ger skäl för återinförda liksom nya åtgärder för att hejda smittspridning. Särskilt viktigt är att påskynda vaccinationen av befolkningen och att framgångsrikt arbeta med testning och smittspårning.

Vaccination mot covid-19 ger ett gott skydd mot att bli svårt sjuk eller dö i covid-19. Vaccinationen minskar också smittspridningen. Nu finns dock en stor oro och osäkerhet om den nya omikronmutationen. Det finns tecken som tyder på att denna virusvariant är mer smittsam än tidigare dominerande varianter.

I syfte att begränsa ökad smittspridning är det som sagt mycket viktigt med testning och smittspårning. Folkhälsomyndigheten rekommenderar sedan länge alla som vistats i ett land utanför Norden att testa sig för covid-19 snarast möjligt efter ankomst till Sverige. Nu finns också särskilda rekommendationer för personer inresande från länder i södra Afrika.

Vårt grannland Norge har precis skärpt sina inreseregler. Alla som reser in i Norge måste testa sig vid gränsen eller senast inom 24 timmar efter inresa, vilket också nu gäller fullvaccinerade. Gränspendlare är dock undantagna, vilket är positivt. Det är viktigt att de problem som drabbat människor och företag i gränsbygden under pandemin undviks. Arbetsmarknaden i exempelvis Svinesundsregionen är gränsöverskridande och måste fungera också i kristider. När pandemisituationen nu förvärras är det viktigt att samordningen mellan Sverige och Norge fungerar mycket bättre än hittills under pandemin.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Vad gör statsrådet för att säkerställa att samordningen mellan Sverige och Norge av pandemihanteringen fungerar bättre än vad den hittills gjort och för att undvika en upprepning av de allvarliga problem som drabbat människor och företag i gränsbygderna tidigare under pandemin?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:474 besvarad av Statsrådet Anna Hallberg (S)

UD2021/ 17794 Utrikesdepartementet Statsrådet Hallberg Till Riksdagen

Svar på fråga 2021/22:474 av Johan Hultberg (M) Samordningen av pandemihanteringen mellan Sverige och

Norge

Johan Hultberg har frågat mig om vad jag gör för att samordningen mellan Sverige och Norge gällande pandemihanteringen ska fungera bättre och hur vi undviker framtida allvarliga problem som påverkar invånare och företag i gränsregionerna.

Norge skärpte sina inreserestriktioner den 2 december för att förhindra smittspridning till landet. Det är positivt att Norge undantog viktiga grupper såsom gränspendlare, yrkeschaufförer och flygpersonal från de nya restriktionerna. Jag uppskattar också att den norska samarbetsministern Anne Beathe Tvinnereim på förhand informerade mig om beslutet.

Det är av största vikt att vi nordiska samarbetsministrar lär av hanteringen av pandemin för att stärka det nordiska samarbetet. Jag kommer därför ha fortsatt dialog med mina norska motparter om den gemensamma gränssituationen och pandemins effekter. Dialogen pågår såväl bilateralt som i multilaterala möten med samarbetsministrarna från de andra nordiska länderna.

Jag ser fram emot att föra Norge och Sverige ännu närmare de kommande åren. Som statsministrarna Magdalena Andersson och Jonas Gahr Støre konstaterade i sina respektive regeringsförklaringar, är det av yttersta vikt att det nordiska samarbetet stärks.

Stockholm den 15 december 2021

Anna Hallberg –

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.